Просветното министерство предлага ако 50% от учениците в един клас

...
Просветното министерство предлага ако 50% от учениците в един клас
Коментари Харесай

МОН предлага присъствено обучение при 50% ученици със сертификат

Просветното министерство предлага в случай че 50% от учениците в един клас имат зелен документ, т.е. са имунизирани, преболедували или имат антитела, те да се върнат в учебно заведение без тестване , а останалите да продължат да учат отдалечено. Това е една от опциите за възобновяване на присъственото образование за по-големите възпитаници, които пета поредна седмица не престават с отдалечените уроци поради липса на проби. Мярката е заложена в обновените от МОН Насоки за образование в изключителна епидемиологична конюнктура, които са изпратени за координиране и подпис от здравното министерство. Друга чакана новост в Насоките касае частните учебни заведения - предстои те също да получат позволение да върнат в клас учениците от 5 клас нагоре, ако обезпечат проби за тях от бюджетите си.

От МОН още предходната седмица анонсираха промени в Насоките - посредством промени в съответната обща заповед на Министерство на здравеопазването и МОН от 8 ноември. Намерението на МОН бе aко учебните заведения обезпечат със лични средства проби за учениците от горен курс, да могат да ги върнат в клас още преди ведомството да е предоставило безвъзмездни проби. Идеята обаче се натъкна на пикантен отпор от страна на множеството държавни учебни заведения, синдикатите и Омбудсмана. Според тях сходна мярка би основала действителна заплаха от дискриминация и от накърняване правото на достъп до дейно обучение на огромна част от българските възпитаници.

Министърът на образованието Николай Денков в петък призна, че се отхвърля от нея по три аргументи - поради това, че при централизираните търгове тестванията костват в пъти по-евтино, поради това, че ще се появи прикрит веществен ценз в учебните заведения и че против мярката има сериозно възражение от социалните сътрудници. Той обаче даде да се разбере, че опцията ще се вкара за частните учебни заведения. " Те са с различен режим на финансиране от държавните и общинските. Правилата, по които се финансират дейностите при тях, са разнообразни, т.е. има си естествена разлика, заложена още в закона ", уточни той.

Акад. Денков посочи, че към момента няма такава заповед и частните учебни заведения не трябва да отварят порти. Във фейсбук обаче се появиха коментари, че някои частни учебни заведения - като " Увекинд " да вземем за пример - са възстановили присъствените уроци за по-големите си възпитаници, до момента в който други не могат да го създадат. От учебното заведение дадоха отговор на питане на  " Сега ", че фактически са работили една седмица, но по разпоредбите - съгласно заповедта на здравния министър от 3 ноември, която дава опция за възобновяване на присъственото образование за учениците при два пъти тестване. Учениците от горен курс в " Увекинд " са били тествани в учебно заведение с проби, които те са носили в клас и които са били закупени от родителите им. " Тази седмица ще изчакаме. Очакваме с неспокойствие заповедта на двамата министри, която ще позволи на частните учебни заведения публично нещо, което не сме считали за неразрешено ", разясниха от учебното заведение.

Заради дейностите на " Увекинд " от ден на ден частни учебни заведения стават все по-нетърпеливи въпросната заповед най-сетне да бъде издадена.  " Настояваме да се осъществя мярката. Имахме подготвеност от този понеделник да закупим проби и да върнем и по-големите възпитаници, само че нямаме заповед ", разясниха от частната британска гимназия " Проф. Иван Апостолов " . Оттам се надяват тази седмица въпросният документ вече да е реалност. " Имаме единодушие от родителите ни за тестване, някои от тях изявяват предпочитание сами да закупят проби. Освен това множеството от учениците ни в 11 и 12 клас са имунизирани и нямат потребност от тестване ", изясни шефът. 

" 92% от родителите на огромните ни възпитаници са съгласни на тестване. Имаме родител, който е декларирал предпочитание да ни спомага с доставката на проби при цени, които ще ни разрешат да покрием разноските за 3 седмици напред за сметка на бюджета на учебното заведение ", споделя шефът на " Българско школо " Даниела Тодорова. По думите й всички общински и държавни учебни заведения са получили средства от страната за обезпечаване на противоепидемични ограничения и безвредна среда в учебно заведение, от които биха могли да обезпечат при предпочитание пари за проби за късия интервал, който е нужен на МОН да подсигурят безвъзмездни проби. " Не става дума за дискриминация, а за предоставяне на опция за избор. Децата ни не трябва да стават заложници на политическите противоборства ", безапелационна е тя. 

" Училище ЕСПА изцяло поддържа връщането на огромните възпитаници. Родителите на ЕСПА са изразили на 90% единодушие за възобновяване на присъственото образование при осъществяване на проби. С присъединяване на родителите учебното заведение е готово да обезпечи проби, до момента в който това бъде належащо ", разясниха и оттова. От Англо-американското учебно заведение обявиха, че огромните им възпитаници се образоват от 2 седмици присъствено с позволението на здравното министерство. Оттам разясниха, че са с друг статут - те са единственото без значение учебно заведение в България - като такова спазват законите на страната и наредбите на здравното ведомство, само че не и тези на МОН.

Все повече стават и гласове за връщане на огромните възпитаници във всички учебни заведения. " Учениците от 5 до 12 клас ТРЯБВА да се върнат в учебно заведение - присъствено! Незабавно! Всеки ден продължение на отдалеченото образование е КАТАСТРОФА за образованието на всяко дете! Липсата на проби не може да бъде съображение учениците да не учат в учебно заведение! Възможностите за учене в действителна среда са доста и разнообразни! Необходимо е позволение за използването им! Пропуските, които се натрупват са непреодолимо огромни ", написа Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

 

КОЛИЗИИ

" Ако е обезпечена безвредна среда, т.е. проучване с щадящ тест или съществуване на „ зелен документ “ за учениците и тестване или съществуване на „ зелен документ “ за педагогическия и непедагогически личен състав, и по-големите възпитаници могат да се завърнат в клас ", дадоха отговор от МЗ на въпроси на " Сега ", явно базирайки се на заповедта на Стойчо Кацаров от 3 ноември. От обяснението излиза, че всички училища, които закупят проби, могат да отворят порти още в този момент. МОН обаче се базира на идната заповед на двамата министри Кацаров и Денков от 8 ноември, която узаконява Насоките и поставя ограничаване за връщане единствено на учениците от 1 до 4 клас и за съответните проби, които следва да се употребяват.

 

ЗАБАВЯНЕ

Едно от обясненията за забавянето на новата заповед на МОН и Министерство на здравеопазването е, че производителите не могат да доставят нужните количества слюнчести тестове, които са изрично изброени в заповедта на здравния и просветителния министър. Затова и се мисли как тя да бъде разширена с нови типове проби. Просветният министър към този момент изясни, че е обсъждано по-големите възпитаници да си вършат сами проби, които да са с взимане на проба от носа.

 

ДОСТАВКИ

От Министерство на здравеопазването дадоха конкретика за поръчаните до момента проби - след първата покана от Министерство на здравеопазването на 26 октомври са подписани два контракта за доставка на 400 000 теста на обща стойност 1 468 000 лева, след втората покана на 3 ноември 2021 година са подписани три контракта за доставка на 365 000 теста за 1 089 350 лева, а при третата покана от 15 ноември са 2021 година са подписани шест контракта за доставка на 1 108 300 теста за 3 074 317 лева Оттам обаче не отговориха до по кое време въпросните проби би трябвало да бъдат доставени.

По данни на МОН пък досега са поръчани 3 милиона теста, а в склада в с. Лозен са пристигнали 851 000 теста.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР