Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал Антикорупционната комисия заради

...
Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал Антикорупционната комисия заради
Коментари Харесай

МОН сезира антикорупционната комисия за ректора на ТУ

Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал Антикорупционната комисия поради ректора на Техническия университет в София. Причина са финансови нарушавания във вуза.

Писмото на Денков до ръководителя на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров от 25 януари против ректора проф. Иван Кралов е учредено на одит на МОН. Той е посочил, че Кралов е разписвал заповеди, с които самичък си е давал парични награди, и по този начин е нарушавал закона, заяви " Офнюз ".

Одитът е по сигнал на някогашния зам.-ректор проф. Веско Панов, който подаде тъжба до Върховен административен съд против избора на ректор на ТУ-София през декември 2021 година Тогава съдът почете жалбата му и анулира избора на ректор, само че просветният министър отхвърли да назначи длъжностен ректор, след което проф. Иван Кралов бе избран отново.

Подобно на ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков, и в ТУ ректорът си е раздавал самичък парични награди, нарушавайки по този метод закона, заключават инспекторите на МОН. По техни данни единствено за два месеца и 10 дни в техническия вуз са били раздадени общо близо 3,5 млн. лева спомагателни хонорари, като някои хора са получавали такива повече от един път за месец.

В интервала 1 ноември 2021-10 януари 2022 година са издадени 68 заповеди за погашение на спомагателни трудови хонорари - 47 за заемащи управителни функционалности, 39 - за личен състав, който не е научно-преподавателски с управителни функционалности.

По-късно от КПКОНПИ оповестиха, че е формирано произвеждане за спор на ползи против ректора.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР