Просветният министър акад. Николай Денков днес за първи път се

...
Просветният министър акад. Николай Денков днес за първи път се
Коментари Харесай

Министър Денков се обяви за по-ранно начало на учебната година

Просветният министър акад. Николай Денков през днешния ден за първи път се разгласи в поддръжка на по-ранното започване на образователната година. " Лично мое мнение е, че би трябвало да се върви към по-ранен старт на образователната година ", разяснява той пред

По думите му българските възпитаници евентуално стартират най-късно от цяла Европа, а това се отразява в две направления. От една страната, децата учат по-малко реални образователни седмици, което е проблем за преподаването на материала. От друга страна, по-малко са и ваканциите. Започването на образователната година на 5 септември, а не на обичайния 15 септември, ще помогне да се удължат ваканциите и през годината да има повече време за упражнения и за асимилиране на материала, а не да се прибавя нов, смята той. 

Министърът съобщи, че децата между 1 и 4 клас, които учат присъствено с тестване, са близо 90%. При огромните възпитаници от 5 клас нагоре обаче процентът на учащите в учебно заведение е по-малък - към 63%, като  целта е делът им да стигне до 80-90% до Коледа . От МОН се надяват това да стане с новата, която бе решена през вчерашния ден на Отраслов съвет и която влиза в действие от другата сряда - с нея се понижава прагът на съгласни с тестването възпитаници като изискване за възобновяване на присъственото обучение - отсега нататък той няма да е 50%, а 30 на 100.

Министърът уточни, че повода сега част от учениците да са у дома е несъгласието на родителите им те да бъдат тествани. Има и друга част от възпитаници - огромните от 11 и 12 клас обаче, които са посвикнали да бъдат вкъщи и не желаят да се връщат в учебно заведение. " Моят апел е към тях и родителите - да ги подбуден. Те би трябвало да бъдат в класните стаи, на 12 клас им предстоят изпити ", уточни той.

Тестове за учениците има за идната седмица. " Събираме проби, те идват ден по ден, на порции, за последващата. От битка от през днешния ден за на следващия ден, към този момент сме в битка от тази за идната седмица ", разяснява още той.

" Не знам дали ще бъда министър в държавното управление на Кирил Петков. Кирил Петков и Асен Василев ме помолиха да оказа помощ в подготовката на програмата. Оттам нататък те си вървят по съдружното съглашение. Не съм се чувал с тях последните 10 дни ", каза още министърът на образованието проф. Николай Денков.

 

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Вчера след Отраслов Съвет от МОН оповестиха, че ще изискат близо 5 милиарда лв. за предучилищното и учебното образование в бюджета за 2022 година - към тазгодишните 4.446 милиарда лева (3,6% от БВП) са поискани в допълнение още 834 млн. лева. С тях се чака да се покачат с 20% единните разходни стандарти за учениците, както и да се осигури повишение на учителските заплати. Директори към този момент споделиха, че става дума за  14.5% нарастване на заплатите следващата година , за което ще са нужни 380 млн. лева 80 млн. лева са нужни за нарастване на средствата за ток, гориво, вода, 120 млн. лева - за създаване на учебни заведения и детски градини, 92 млн. лева - за национални стратегии, 4.5 млн. лева - за стипендии за „ предпазени специалности “, нарастване с 30% на средствата за „ безвъзмездни закуски “, 8 млн. лева за частните просветителни институции и 40 млн. лева за възобновяване на автобусния парк.

 

ТОВАРО-РАЗТОВАРВАНЕ

" Дали има по-(мало)УМНИ от работещите в Министерство на здравеопазването??? Грубата игра на Министерството на здравеопазването към учебните заведения продължава! Днес (вчера - бел. ред.) в 18.15 пристигна следващата пратка от проби за учениците. Огромни кашони, всеки цялостен с 198 кутии. Всеки с размер 1,5 метра и тегло към 30 кг., извънредно обемни и сложни за носене ", написа във фейсбук шефът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов.

" За учебните заведения в регион Лозенец дойдоха съвсем 16 хиляди теста за скрининг на Ковид. Опаковани в кашони по съвсем 200 кутии в един кашон. Няма повдигане. Пратката дойде в 17.15 часа. Половин час не можем да ги разтоварим и вкараме в учебно заведение! Кашоните са с величина колкото един дребен автомобил! ", възкликна и Данко Калапиш, шеф на 107 учебно заведение в столицата. " Чудя се дали Министерство на здравеопазването ще поеме отговорност за цялата тази картина??? Ще поръчаш проби в големи кашони за училищa, където работят най-вече дами и малко мъже в такива размери!!!! ", пита той. Калапиш изяснява, че е затворил спешен излаз на учебното заведение, заградил е с паравани тестванията, за да нямат достъп децата до тях, но се чуди къде да съхрани и прибере. По думите му нямат свободна база, още повече, че кашоните тежат поне 40-50 кг и в тях могат да влязат  " най-малко трима огромни мъже и да полегнат ".

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР