Просто ги охладихме, нищо особено. Така вътрешният министър Калин Стоянов

...
Просто ги охладихме, нищо особено. Така вътрешният министър Калин Стоянов
Коментари Харесай

Калин Стоянов за водните оръдия на протеста срещу БФС: Охладихме ги, иначе щяха да са на кълбета“

Просто ги охладихме, нищо изключително. Така вътрешният министър Калин Стоянов изясни водното оръдие, което бе " пуснато " против протестиращите против БФС през ноември.

 

Думите му бяха част от обясненията, които той даде на Кристина Петкова от ПП-ДБ, която изиска информация за случилото се на " кротичък митинг в София " - полицията даже бе упрекната в практикуване на излишно принуждение.

Стоянов в детайли разказа случилото се и дейностите на подчинените му, в това число и за предварителната информация, с която Министерство на вътрешните работи е разполагало. Доклада му обаче провокира Петкова да изиска конкретизиране дали за всеки проведен митинг Министерство на вътрешните работи планува водни оръдия, въпреки авансово да не е имало данни за ескалация на напрежението

" Този митинг до последно бе деклариран като кротичък. Това е, че се презастраховахме, и добре, че го направихте, защото не допуснахме човешки жертви ", отвърна Стоянов. И уточни, че за първи път невиждано на едно място се събрали футболни почитатели, които враждуват между тях.

 

" Събраха се с обща цел. От там взехме ограничения, с цел да се презастраховаме. Постъпихме вярно, че изкарахме машините. Тези машини, в случай че работят по метода, по който би трябвало, всичко става " на кълбета ". Интензивността, с която ги използвахме, бе дребна. Просто ги охладихме, нищо повече ", оправда той включването на водните оръдия.

 

Водните оръдия даже не са употребявани с цялостната им мощ, защото към водната бликам не са добавяни други субстанции и пикантен спрей, сподели още той.


Димо Димчев от " Възраждане " изиска от вътрешния министър информация за досъдебните производства по член 280 и 281 от Наказателен кодекс - текстовете касаят каналджийството на незаконни мигранти. " Който преведе през границата на страната обособени лица или групи от хора без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места, се санкционира с отнемане от независимост от три до осем години и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв. ", написа в член 280.

Министърът регистрира, че м.г са заведени 877 досъдебни производства. Чуждите жители са били най-вече от Турция, Сърбия, Сирия и Грузия. За същия интервал през 2022 година е имало двойно по-малко - 465. Най-много непознати жители е имало от Турция, Сирия, Украйна и Ирак.

 

" Статистическа информация за завършилите досъдебни производства не може да бъде подадена заради триинстанционалния темперамент на производството ", съобщи Стоянов.

 

Издаването на ново потомство персонални карти стартира във краткотраен център, изясни вътрешният министър.

 

В този краткотраен център ще има две машини, а центърът ще бъде в постройка на Министерство на вътрешните работи, сподели Стоянов.

 

Там ще бъдат издавани единствено персонални карти и документи за престояване. 

 

В същото време продължава работата по плана за новата постройка, която да е център за такива документи. Тя ще бъде издигната, само че се постановиха корекции, сподели Стоянов.

 

От страна на Министерство на вътрешните работи няма закъснение. Документацията се преглежда сега. Нанесени са корекции по проекта, посочи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР