Простиращ се на площ три пъти по-голяма от Помпей, на

...
Простиращ се на площ три пъти по-голяма от Помпей, на
Коментари Харесай

Viasat History ни потапя в Бая - Атлантидата на Рим

Простиращ се на повърхност три пъти по-голяма от Помпей, на 15 км от Неапол, в миналото блестящият град Бая – е считан за най-луксозния курорт на античния свят към 100 година прочие Хр. Днес, обаче, Бая е най-големият потънал под вода археологически комплекс, а знаците на хубост и грях постепенно не престават да пропадат под повърхността на морето. В специфичен документален филм Viasat History ще покаже извънреден взор към комплекса и работата по него – с " Бая – Атлантидата на Рим " на 20 май, от 22:00 часа.

 

Филмът е част от " Сезона на Рим " по Viasat History, който стартира от 6 май, петък, с кино лентата в две елементи " Безмилостната война на Цезар " – за неумолимият блян на Юлий Цезар към властта, който го изправя против могъща мощ - закалените в борби племена на Галия, които в миналото са бродели из Франция. Сгушена в центъра на залива Позули, Бая е заобиколена от една страна от пристанище Путоли  (древно Позули), а от другата - от порт Капо Мисено. И двата обекта имат голям авторитет – единият основен център на римската търговия, кадърен да одобри над 1000 кораба на година, за да обезпечи храна и скъпи артикули от екзотичния Изток на столицата, другият – приютявал имперския флот, защитаващ ползите на целия залив.

 

Разкошни здания, монументални СПА комплекси и обществени домове, посещавани от богатите курортисти, се появяват. Не инцидентно императори като Цезар, Нерон, Марк Аврелий и Адриан също разполагат имперските си имения тук, с цел да избягат от забързания темп на столицата. Затова не е необичайно, че в Позули се появява амфитеатър дълго преди най-известният Колизеум – в Рим. Но толкоз доста искра би трябвало да има и тъмна страна...Цялата област на Флегрейските полета е " коркова запушалка " на супер-вулкан, един от най-опасните в света. Бая се наслаждавала на блажените топли води без да си дава сметка, че тази панацея ще се трансформира в повода за бавното й изгубване под повърхността на морето.

 

Днес потопените остатъци са предпазени от археологически парк, който е дестинация за нов тип подводен туризъм. Силата на водата, обаче, поврежда античния обект и група учени и техници са се обединили, с цел да опазят каквото е останало.  Реставраторите от Централния институт за възобновяване на италианското завещание употребяват напредничави техники и хидравличен хоросан, изпитан в лабораторни условия. В хода на възобновяване, биолози събират проби, с цел да схванат по какъв начин да забавят разпада на потопените структури. Архитекти и археолози картографират и учат обекта, който в този момент е оставил всичките си секрети и чудеса на морското дъно. Досега единствено 30% от съкровищата му са разкрити.

 

 

Този филм улавя забележителната работа на реставраторите, само че също реконструира живота, историята и тайните на потъналите Бая, Позули и Мисено – в миналото първокласната и разгулна столица на Римската империя. " Бая – Атлантидата на Рим " дебютира извънредно за Централна и източна Европа по Viasat History на 20 май, петък, от 22:00 часа.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР