Прословутият датски бриош вече и на вашата трапеза - пригответе

...
Прословутият датски бриош вече и на вашата трапеза - пригответе
Коментари Харесай

Датски бриош (Brunsvigen)

Прословутият датски бриош към този момент и на вашата софра - пригответе датски бриош и изненадайте прелестно всички у дома

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● прясно мляко - 280 мл
● яйца - 2 бр. XL
● захар - 40 г
● квас - 20 г жива
● сол - 1 щипка
● ром - 1 - 2 с.л.
● масло - 75 г
● олио - за намазняване на ръцете

За заливка


● масло - 150 г
● кафява захар - 150 г

Начин на подготвяне

Маята се разтваря в 150 мл от млякото с една лъжица захар. Оставя се за 7-8 минути да шупне.

Яйцата се разрушават леко със захарта, щипка сол и останалото мляко. Към тях се сипва маслото - разтопено, само че не горещо. Сипва се и шупналата квас.

Пресява се брашното и се бърка/замесва всичко с миксер с плъгини за тесто, защото с ръце би било мъчно да се обработи подобен тип меко, лепкаво тесто. Месенето с уреда продължава от 5 до 8 минути.

Както си е в купата тестото за бриоша се покрива с забрадка и се оставя да втаса в топло помещение за 1 час, след което още веднъж се премесва за 1-2 минути и се разстила в кръгла тавичка с 28 см диаметър и покрита с хартия за печене. С показалец се вършат леки вдлъбнатини и още веднъж се оставя да втаса и бухне хубаво за към 1 час и 20 минути на топло.

Фурната се загрява до 200 градуса. Маслото и кафявата захар се слагат на доста слаб огън, едвам се разтопи маслото, а кафявата захар да си остане на кристалчета.

С тази захарно- маслена примес се залива щедро бухналият бриош. Внимава се да не се вършат внезапни придвижвания и мощно разклащане на тавичката, тъй като тестото в доста сензитивно и би спаднало. Пъха се деликатно в загрятата фурна и се пече 25 -30 минути или до мрачно златист тен.

Готовият датски бриош се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка. Може да се употребява и леко топъл, когато уханието на масло е най-силно.

Невероятно изтънчен и бухнал от вътрешната страна, а извън с хрупкава маслено-захарна коричка.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР