Проследените случаи на COVID-19, при които лечението е преминало извънболнично,

...
Проследените случаи на COVID-19, при които лечението е преминало извънболнично,
Коментари Харесай

По-заразен и по-смъртоносен: какво се знае за мутиралия коронавирус

Проследените случаи на COVID-19, при които лекуването е минало извънболнично, удостоверяват опасенията, че новият вариант е по-смъртоносен. Така да вземем за пример от хиляда пациенти над 60 години, инфектирани със остарелия вариант, са умряли 10, от същия брой инфектирани с мутиралия вирус общо 13 души са изгубили борбата с заболяването. Според основния теоретичен консултант на английския министър председател Борис Джонсън, сходна наклонност не е видяна при лекуваните от COVID-19 в лечебни заведения.

Медици настояват, че новият вид на вируса се популяризира с 30 до 70 % по-бързо. На какво по-точно се дължи това, към този момент не е известно. Освен това новият вариант не визира по-силно дадена избрана възрастова група, а съставлява идентична опасност за всички.

Мутациите доведоха до ново стягане на ограниченията

Редица страни реагираха уверено на известията за появяването на нови разновидности на вируса. Германия удължи локдауна и наложи още по-стриктни ограничения, с цел да ограничи разпространяването на болестта. Открият във Англия вид B117 към този момент е доказан и в Германия. Същото важи и за разновидността, открита първо в Южна Африка. През седмицата беше доказано, че и бразилският вид на вируса е достигнал до Германия. Според обществения министър на провинция Хесен Кай Клозе, става въпрос за пасажер, дошъл във Франкфурт на Майн от Бразилия.

Кои разновидности са рискови?

При вирусите има главно два метода за мутиране и появяването на разновидности на вируса, които са по-инфекциозни или заобикалят резултата от имунизациите и предходни инфекции: посредством ​​антигенно отклоняване и антигенно изместване. В случай на антигенното отклоняване, вирусът мутира без в началото измененията да имат някакъв резултат. В последна сметка обаче може да възникне вид, който е по-заразен, както при B117, и да подкопае съществуващата имунна отбрана, както е евентуално при B1351 - мутиралия вариант, открит в Южна Африка.

Другият механизъм, наименуван антигенно изместване, е развой, при който генетичният материал на два подтипа, които заразяват клетката по едно и също време, се смесва, създавайки изцяло нов вариант на вируса. Подобно генетично примесване е допустимо при коронавирусите, въпреки и доста по-рядко. Такова обаче към момента не е следено, написа “Тагесшпигел”.

Как се откриват разновидностите?

С използването на сегашните PCR проби няма по какъв начин разновидностите да бъдат разпознати. Но е допустимо да бъдат създадени проби, които да съумяват да откриват нови разновидности на вируса. За английския вид B117 такива към този момент има. Те са надалеч по-евтини от потребления в този момент в Германия способ за проучване на разновидностите посредством генетичната секвенция. Тук огромни елементи или даже целият генетичен материал на вируса се преглеждат детайл по детайл и се документират промени спрямо известните до момента разновидности. Това дава опция да се намерят както известни мутанти, по този начин и изцяло нови.

Има ли към този момент разновидности, против които имунизациите не работят?

Досега не е потвърдено, че известните разновидности отслабват или стопират имунната реакция, провокирана от минала зараза или от ваксина. Има индикации за това, да вземем за пример за варианта, който се появи за първи път в Южна Африка. Лабораторни опити, резултатите от които обаче още не са доказани от самостоятелни специалисти, демонстрират разновидност във вирусния геном, наречена E484. При тази разновидност антителата, чието произвеждане се подтиква от предходни разновидности или от ваксини, са доста по-малко ефикасни.

В случая с новия вид, който се популяризира в бразилския град Манаус, открит към този момент и в Япония, е с най-ясните признаци до момента, че той може да заразява още веднъж преболедували пациенти. Много от тях заболяват още веднъж - освен това тежко. Все още не е ясно дали имунизациите, които се употребяват сега, няма да имат по-слаб, или даже незабележим, резултат против този вариант. Ако се популяризира вариант, против който имунизациите са по-малко ефикасни, това отново няма да е най-големият проблем – заради две аргументи, написа “Тагесшпигел”. Първо, защото съразмерно малко хора са имунизирани, повода за по-голямото му разпространяване най-вероятно е друго негово качество – високатаGroßbritannien инфекциозност. „ Толерантността “ към имунизациите би се трансформирала в измеримо преимущество единствено в случай че огромна част от популацията е имунизирано или към този момент е прекарало инфекцията.

Адаптирани ваксини

Освен това понижената успеваемост на имунизациите не значи нулева успеваемост. Дори тя да спадне от 95 на 50 %, отново ще бъде в диапазон, който регулаторните органи са сметнали за задоволителен, с цел да получи дадена ваксина утвърждение. В допълнение: както класическите, по този начин и новите ваксини могат да бъдат приспособени към разновидностите. Тук е значимо работата по такива приспособени ваксини да стартира навреме, с цел да могат те да бъдат налични в точния момент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР