Пропуснатият отдих не може да бъде компенсиран по-късноСпоред статистическите данни

...
Пропуснатият отдих не може да бъде компенсиран по-късноСпоред статистическите данни
Коментари Харесай

Недоспиването води до преяждане и високо кръвно

Пропуснатият отдих не може да бъде обезщетен по-късно

Според статистическите данни преди 100 години хората са спели приблизително по 9 часа, а през днешния ден сънят над 6 часа е разкош

Според статистиките съвсем всеки десети човек в България страда от бодърствуване. Човешкият организъм е организиран по този начин, че пропуснатото не може да бъде наваксано, по тази причина хроничното недоспиване води до съществени последици.

Учени от Бъркли откриват, че при спане по-малко от 7 часа на денонощие в мозъка настъпват необратими промени. По тематиката какъв брой тъкмо часа сън са потребни излиза теорията, че всеки човек има сред пет или шест 90-минутни цикли на сън. Дрямки, които минават през разнообразни етапи на: лек сън,умерено бездънен и бездънен сън, до момента в който не се доближи до четвъртия (най-дълбок) етап на съня. В тази “дрямка ” събуждането е извънредно тежко за организма. Грешният миг определен за будене може да докара до отмалялост, която да прерасне в неприятно въодушевление за целия ден.

При недоспиване се нарушава този дял от мозъка, който дава отговор за прехода от кратковременна памет към дълготрайна памет. Без естествена отмора се губи концентрацията, а мощната импулсивност води до прояви на яд. Недоспиването е форма на стрес, а това води до стресови реакции като повишение на кръвното, учестено сърцетуптене и стомашно-чревни проблеми. Друго следствие е преяждането. Недостигът на отдих може да докара до некотролируема консумация на храна. Хората, които спят по-малко от 4 часа, имат със 74% по-голям риск от затлъстяване.

Любопитен е фактът, че персони като Леонардо да Винчи, Гьоте и Чърчил отделяли за съня си по 4 часа в денонощието, а по публични данни автомобилните произшествия, породени от заспиване на лидера, са на второ място по брой в общата статистика на пътно-транспортните катастрофи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР