Пропуснатите ползи за България от неприемането ни в Шенген по

...
Пропуснатите ползи за България от неприемането ни в Шенген по
Коментари Харесай

Българската икономика губи над 1 млрд. лв. от неприемането ни в Шенген по суша

Пропуснатите изгоди за България от неприемането ни в Шенген по суша са големи. Над 1 милиарда лева са директните загуби за стопанската система. Загубените доходи за бюджета пък са 300 млн. лева

Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция Николай Рашков, българският представител в Работната група на Европейска комисия по тематиките на превоза. Той и представители на Съюз на интернационалните превозвачи показаха данни за загубите на България от частичното участие в Шенген.

Председателят на Съюза на интернационалните превозвачи Ангел Траков съобщи, че сухопътният Шенген е една от най-дискутираните тематики в сектора . По думите му казуса не търпи отсрочване. Той посочи, че единствено на ГКПП-Дунав мост - Видин, където минава по-голямата част от товарния трафик, превоза губи над 200 млн. лева

Николай Рашков акцентира, че на някои от граничните пунктове превозвачите чакат по два дни в пиковите интервали. Според него това води до директни и индиректни загуби за производителите. По думите му това прави и шофьорската специалност по-малко атрактивна.

Изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев съобщи, че чака институциите да припознаят тематиката и да подхващат дейни дейности за решаването на казуса. Той чака след изборите на 9 юни в европарламента да отидат хора, които схващат от превоз и които ще пазят българските ползи.
 България и Румъния публично влизат в Шенген по въздух и море
България и Румъния публично влизат в Шенген по въздух и море

Но за сухопътните граници остава същият граничен надзор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР