Пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пречи да се образува ново

...
Пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пречи да се образува ново
Коментари Харесай

Пропуск в НПК спасява от ново дело жената, прегазила полицай в Пловдив

Пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пречи да се образува ново наказателно дело против дамата, която прегази служител на реда в Пловдив, а по-късно беше хваната да кара без брошура, разгласи прокуратурата.

Държавното обвиняване се принуди да даде уточнения откакто 40-годишната пловдивчанка бе засечена да кара в неделя следобяд, без значение че има прокурорско разпореждане за лишаване на свидетелството й за ръководство.

Прокуратурата твърди, че след привличането й като обвинена на 17 май е било разпоредено краткотрайно лишаване на свидетелството й за ръководство. Това е направено съгласно новата наредба на член 69а от Наказателно-процесуален кодекс. Съгласно нея постановлението на прокурора неотложно е било изпратено за осъществяване на органите на КАТ. Те не са стартирали процедура по налагане на насилствена административна мярка за лишаване на свидетелството за ръководство на обвинената, тъй като това към този момент го бил направил прокурорът.

В същото време също нова наредба в Наказателния кодекс (НК) планува носене на наказателна отговорност единствено за шофиране в периода на отнета по административен път брошура. В случая обаче глобата е наложена от прокурор, а не от КАТ. Този законодателен пропуск пречи да се търси наказателна отговорност от обвинената за шофирането й без удостоверение за ръководство, оправда се прокуратурата.

Пак заради пропуск и несъвършенство на променените закони нямало опция да се изиска изменение на взетата по отношение на обвинената мярка за неотклонение и да се желае по-тежка. Преди 2 седмици съдът е понижил гаранцията й от 10 000 на 6000 лева, заяви Plovdiv24.

40-годишната жена блъсна и умъртви на място 36-годишния пътен служител на реда Делян Палазов, до момента в който той охраняваше провеждащия се Народен събор, проведен от община Пловдив. Палазов дал знак да спре лек автомобил, само че движилият се зад него с висока скорост джип "Киа ", ръководен от дамата, направил внезапна маневра и го блъснал. Съдът освободи шофьорката от ареста против 10 000 лв., като й забрани да напуща рамките на България и й лиши шофьорската брошура. Пловдивчанката обаче обжалвала размера на гаранцията, защото имала две дребни деца и приходите й не били огромни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР