Откриването на класифицирани документи в частен офис на Джо Байдън

...
Откриването на класифицирани документи в частен офис на Джо Байдън
Коментари Харесай

Секретни документи у Байдън и Тръмп: Какви са разликите?

Откриването на класифицирани документи в частен офис на Джо Байдън във Вашингтон, от времето, когато е бил вицепрезидент провокира съпоставения от страна републиканците, които го упрекнаха в двоен стандарт, с реакцията по отношение на документите, открити у Доналд Тръмп.

Обстоятелствата и находките обаче са доста разнообразни, разяснява NBC News.

Скандалът се разгоря в понеделник, откакто Белият дом удостовери отчет на CBS News, че „ дребен брой документи “ със секретни маркировки, които наподобява са от администрацията на Обама, са били открити в мозъчен концерн, обвързван с Байдън.

Документите са открити в заключено помещение от юристи на Байдън, до момента в който те се подготвяли да освободят офис пространство в Центъра за дипломация и световно ангажиране на Пен Байдън, заяви Ричард Заубер, специфичен консултант на президента.

Някои републиканци в Конгреса, както и Тръмп, запитаха за какво ФБР не получава заповеди за обиск, с цел да види дали в Байдън има още документи.

„ Кога ФБР ще нападне многото домове на Джо Байдън, може би даже Белия дом? “, написа Тръмп в профила си в Truth Social.

Въпреки че към момента има доста неща, които не се знаят за документите на Байдън, има основни разлики сред двата случая – както и някои прилики, отбелязва NBC News.
Как са открити документите
Националният списък, който би трябвало да получава всички президентски документи, когато президент или вицепрезидент напусне поста, се свърза с представители на Тръмп скоро след края на мандата му през 2021 година, с цел да ги осведоми, че организацията счита, че някои документи липсват и че архивите се нуждаят от тях назад.

След няколко месеца разтакаване някогашният президент изпрати 15 кутии с документи от имението си Мар-а-Лаго в архивите през януари предходната година.

Съдебните документи демонстрират, че чиновниците са разкрили класифицирани документи в 14 от 15-те кутии, в това число 25, които са били обозначени като строго секретни. Общо 184 документа са маркирани като класифицирани в кутиите. Няколко други са открити на по-късен стадий.

По-късно ФБР получи информация, че някогашният президент държи още държавни документи и издаде призовка за връщането им. През юни юристите на Тръмп предадоха пакет, включващ 38 класифицирани документа, в това число 17, обозначени като строго секретни. Те са посочили на сътрудниците и помещението за предпазване, където са били държани документите, само че са отказали да им разрешат да прегледат кутии, които към момента са вътре, написа в правосъдните документи. Защитата на Тръмп също по този начин е дала на следователите декларация, че е „ осъществено усърдно претършуване “ и че „ всички отговарящи на условията документи са били предадени “, демонстрират документи от държавния съд.

След това ФБР научи, че Тръмп не е извършил изцяло призовката и разполага с още поверителни документи. Те получиха заповед за претършуване на парцела му в Мар-а-Лаго през август и откриха над 100 записа, обозначени като поверителни, секретни и строго секретни в склада и в офиса на някогашния президент.

Тогава Тръмп се опита да забави следствието на федералните, като изиска експерт да прегледа документите и настоя те да му бъдат върнати, потвърждавайки, че са разкрити и са негова персонална благосъстоятелност. Друго търсене на документи, осъществено по-късно през годината по разпореждане на юристите му, откри още два документа със секретни маркировки в вместилище във Флорида, употребявано от Тръмп покрай Мар-а-Лаго, заяви NBC предишния месец.

В случая с Байдън, Заубер сподели, че Националният списък не е знаел за изчезналите документи и не е отправял искане до него за връщането им. Откакто документите са открити на 2 ноември, „ персоналните юристи на президента са сътрудничили на архивите и Министерството на правораздаването в процеса, с цел да подсигуряват, че всички записи на администрацията на Обама-Байдън са вярно предадени ”, сподели той.

Генералният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд изиска от Джон Р. Лауш, прокурор за Северния окръг на Илинойс, да откри по какъв начин класифицираните материали са се озовали в Penn Biden Center, сподели неназован източник пред NBC News в понеделник.
Какво са знаели президентите и по кое време са го знаели?
Не е ясно по кое време тъкмо Тръмп е схванал, че архивите са поискали връщането на документи, само че той сигурно е бил наясно с това преди 15-те кутии да бъдат изпратени от Мар-а-Лаго предишния януари. Неговите изказвания, че е разсекретил документите, преди да напусне Белия дом и че ги е считал за своя персонална благосъстоятелност, също демонстрират, че е бил осведомен с най-малко някои от записите.

Що се отнася до Байдън, източник твърди, че той е схванал, че секретни документи са били съхранявани в някогашния му офис едвам когато юристите му са му споделили, че са ги разкрили. Президентът съобщи пред кореспонденти във вторник, че е бил “изненадан ” да разбере, че в офиса има държавни документи, добавяйки, че не знае “какво има в тях ”. „ Оказваме цялостно подпомагане “, сподели още той.

Общо федералните следователи са възстановили над 300 документа с грифове за подредба от Тръмп. Точният брой секретни документи, открити в офиса на Байдън, не е прочут. Заубер го разказа като “малък брой ”, до момента в който източници споделиха на NBC, че е по-малко от дузина.
Въпроси за сигурност
Федералното държавно управление има строги стандарти за предпазване и работа с класифицирани записи. Изглежда, че тези стандарти не са били спазени от Тръмп – който е имал документи в склад в Уест Палм Бийч, в заключено складово помещение в зона с огромно придвижване в имението му във Флорида и в неговия офис, както и от Байдън, който ги е държал в заключен долап.

ФБР изрази угриженост пред юристите на Тръмп за това по какъв начин документите се съхраняват в Мар-а-Лаго в имейл през юни.

„ Мар-а-Лаго не включва несъмнено място, позволено за предпазване на класифицирана информация. Като такова наподобява, че от времето, когато класифицираните документи са били отстранени от предпазените уреди в Белия дом и преместени в имението във Флорида на или към 20 януари 2021 година, те не са били обработени по подобаващ метод или съхранени на уместно място “, се споделя в имейла. „ Съответно молим стаята, където са били съхранявани документите, да бъде обезопасена и всички кутии, които бяха преместени от Белия дом да се съхраняват в тази стая в настоящето им положение до последващо разпореждане. “

Тръмп разказа това искане като искане за слагане на спомагателна брава на вратата на складовото помещение, което съгласно него е направено.
Правна експозиция
Специалният прокурор Джак Смит в този момент управлява наказателното следствие на ФБР за обработката на документите на Тръмп, в допълнение към следствието на ролята му в протеста на 6 януари. Документ, прибавен към заповедта за обиск от август, сподели, че следователите търсят доказателства за три закононарушения, включващи погрешно боравене с чувствителни държавни документи. Към този миг няма индикации, че следствието на Байдън се е трансформирало в престъпно следствие.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР