Пропадна пътят към едно от най-големите и най-посещавани светилища у

...
Пропадна пътят към едно от най-големите и най-посещавани светилища у
Коментари Харесай

Пропадна пътят за Кръстова гора, свлачище има и край Асеновата крепост

Пропадна пътят към едно от най-големите и най-посещавани светилища у нас – Кръстова гора. Опасно свлачище има и край Асеновата цитадела, заплашвайки три асеновградски села да останат откъснати, оповестява NOVA.

Нестихващите дъждове от последните дни са засилили доста свлачища в страната. Пътят за Кръстова гора е измежду най-натоварените в Родопите, а се намира в изключително неприятно положение и се нуждае от незабавен ремонт. На две места около 100 м от асфалтовата настилка се е свлякла в дерето, оставяйки мантинелата да виси във въздуха. Липсва половината пътно платно. Последно пътят е бил поправям преди 10 години. 

" Ако има някаква скална маса, която да се закрепи, има по-голям късмет пътят да не се откъсне. Положението е много рисково, тъй като по пътя за Кръстова гора се движат огромни камиони, рейсове и тирове от още две общини отвън Лъки ", споделя Сашо Филев пред NOVA. " Още един дъжд и половината път няма да го има ", е мнението на Неджми Юсеинов.

Освен към Кръстова гора, пътят води и към град Лъки и към село Борово. Ежедневно от там минава здравната помощ, питателните доставки и рейсове. Ремонтът би коствал около 300 хиляди лева. 

Частично бедствено състояние е оповестено за селата Яврово, Лясково и Добралък край Асеновград, които са застрашени от сриване на пътя, който води към тях. На метри от Асеновата цитадела се е активизирало тежко свлачище, което завлича асфалта на пътя в дерето. Изградени са укрепление от чували с пясък, но 30 м от едното платно към този момент се е сринало. В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. Страхуват се да не се повтори обстановката от преди три години, когато месеци наред останаха изолирани от света. 

В момента даже Асеновата цитадела е недостъпна за рейсовете с туристи. Допускат се хора единствено пешком.

За в този момент не е ясно, какъв брой би струвало укрепването на пътя. Очаква се мнението на геодезисти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР