Промяната за началото на учебната година няма да важи за

...
Промяната за началото на учебната година няма да важи за
Коментари Харесай

Денков разкри най-подходящата дата за старт на учебната година и кога се въвежда промяната

Промяната за началото на образователната година няма да важи за 2022/2023, когато учениците ще влязат в класните стаи на 15 септември. Екипът на МОН продължава разискването на най-подходящата дата, спрели са се на 7-8 септември.

Това стана ясно при визитата на министъра на образованието Николай Денков в професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов” във Варна. Той се срещна с преподаватели и възпитаници, след което показа усещанията си пред публицисти.

В професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов” виждаме един прелестен образец, в който децата получават специалност, интегрират се в публично, също така работата с децата със специфични просветителни потребности е направена по този начин, че и те да могат да се включат. Така че беше извънредно прелестно да посетя гимназията”, описа министър Денков.

Той заяви, че в министерството стартират обзор на образователните стратегии, с концепцията те да бъдат изчистени от непотребни университетски термини и да са по-разбираеми от учениците.

След като са подготвени стратегиите, което чакаме до края на месец юни, стартира прегледа на учебниците, като това, което следим е, че в доста от учебниците създателите са си разрешили да надграждат с непотребни университетски термини. Изрично ще желаеме от създателите да следват образователните стратегии. Ще има и психолози, които да наблюдават дали е съответно равнището на стратегиите и учебниците, безапелационен бе Денков.

Учебната година ще стартира на 15 септември тази година.

Екипът на министъра счита, че от 2023 година нататък тя би трябвало да започва към 7-8 септември.

Имаме много сериозен прогрес във връзка с дигитализацията на административните процеси. Идеята е учителите да могат да влизат до 1 септември. Тази една седмица, с която учениците ще стартират по-рано, желаеме да я използваме за повече ваканции, които да бъдат разпределени пред годината”, изясни министърът.

Относно матурите, Денков разяснява, че за първи път по новия Закон за предучилищното и учебно обучение ще има доста по-голям брой изпити – към 3 до 4 пъти повече, само че към момента стои въпросът дали в действителност това е най-хубавият вид.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР