„Промяната няма да стане за месец-два, а това е дълъг

...
„Промяната няма да стане за месец-два, а това е дълъг
Коментари Харесай

Методи Лалов: Истинска промяна в съдебната система ще има след промяна в модела на управление

Промяната няма да стане за месец-два, а това е дълъг развой и безконечна борба . Бяха направени големи крачки обществото да осъзнае протичащото се в правосъдната система. За да са случи това нещо, трябват политически промени, да бъдат изменени съществени правила, които да подсигуряват, че институциите работят еднообразно за всички жители, а не изборно... Истинска смяна ще има, когато има смяна на модела на ръководство, тя не може да стане с тези партии на статуквото “. Това сподели пред БНР Методи Лалов, някогашен арбитър, а сега общински консултант от „ Демократична България “.

По думите му „ с цялата си безпардонност основният прокурор Иван Гешев сподели същинското уродливо лице на прокуратурата “. „ Темида от дълго време обслужва гешевци, цацаровци, Пеевски, олигарси. Прокуратурата от дълго време не се бори с престъпността в интерес на обществото “, безапелационен е той.

Лалов добави, че всички във Висшия правосъден съвет са наясно за модела, който царува в правосъдната система . "Те са наясно, че в случай че би трябвало да го проверяват, ще стигнат до Пеевски, до Доган, до модели и механизми, които са непозволени... Всички основни прокурори по този начин деморализираха прокуратурата, че в най-хубавия случай самостоятелните прокурори са страхливи и те са самостоятелни по случай с кражба на джанта, само че не са смели, когато става въпрос за следствие на корупция по горните етажи, в случай че не им е поръчано “, уточни той.

Методи Лалов съобщи, че с напускането на съда и с отиването в Общинския съвет просто е сменил бойното поле. „ Ще пристигна ден и той не е надалеч, в който „ Демократична България “ ще може да предлага своите законодателни решения “, уверен е той.

Според него концепцията специфичен прокурор да проверява основния е неработеща. „ Промяната би трябвало да извади обвиняването против основния прокурор от монопола на основния прокурор . „ Демократична България “ предлага основният прокурор да бъда избиран от народните представители, по този начин ще бъде освободен от безконтролност, която има в този момент. ГЕРБ какво прави сега пред лицето на Европа? ГЕРБ предлага прокурорската гилдия да избере прокурор из средите на прокуратурата, който да проверява неговия началник. Това е неработещо и следващ маньовър от страна на ГЕРБ, с цел да се изгуби публично време “, изясни някогашният арбитър.

По мотив записите с премиера Бойко Борисов Лалов акцентира, че прокуратурата е направила единствено официална инспекция .

Той разясни, че „ Демократична България “ ще се яви независимо на изборите напролет .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР