Промяната към производството на електромобили може да коства стотици хиляди

...
Промяната към производството на електромобили може да коства стотици хиляди
Коментари Харесай

400 000 работни места може да изгуби Германия заради завоя към електромобилите

Промяната към производството на електрически автомобили може да коства стотици хиляди работни места на една от най-големите промишлености в Германия. Автомобилният бранш може да загуби 410 000 работни места до 2030 година вследствие на това, написа локалното издание Handelsblatt, представено от Reuters.

Само в сегмента на производството на мотори и на скоростни кутии 88 000 служащи са в риск да изгубят работата си, настояват от вестника, базирайки се на отчет на отраслова комисия към немското държавно управление.

Причината за загубата на работни места е, че производството на моторите за електрически автомобили се нуждае от по-малко елементи, а също по този начин те изискват по-малко поддръжка за разлика от моторите с вътрешно горене, настояват специалистите.

" Автомобилното произвеждане ще става по-автоматизирано и няма да може да поддържа сегашното равнище на претовареност в бранша ", споделя ръководителят на комисията Хенинг Кагерман.
 Електромобилите заплашват сърцето на немската стопанска система
Електромобилите заплашват сърцето на немската стопанска система

Служителите към този момент усещат върху гърба си измененията в промишлеността

През 2018 година в бранша заетите са 834 000 души, което е най-високото равнище на претовареност в промишлеността от 1991 година насам. Според изчисленията това значи, че в идващите две години броят на работните места може да намалее съвсем на половина.

Преди време президентът на Германската асоциация на автомобилната промишленост Бернард Матес разяснява, че страната може да загуби 70 000 работни места до 2030 година, което е много по-оптимистична прогноза на фона на 400 000 работни места.

Понеговите думи отрицателният резултат от съкращенията ще се усети главно в по-малки градове в страната, където локалната стопанска система е мощно подвластна от автомобилната промишленост.

През декември пък стана ясно, че през 2019 година в промишлеността в световен мащаб са били съкратени към 20 000 чиновници, а упованията за идващите години доближават 80 000 души. Основната част от тях ще бъдат съсредоточени в страни като Германия, Съединени американски щати и Англия.
 Преходът към електрическите автомобили към този момент коства 80 000 работни места
Преходът към електрическите автомобили към този момент коства 80 000 работни места

Ако автомобилната промишленост беше страна, щеше да шестата най-голяма стопанска система в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР