Промяна на алгоритъма на изчисляване на потреблението на лекарства в

...
Промяна на алгоритъма на изчисляване на потреблението на лекарства в
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: По седемте препоръки в одитния доклад за СЕСПА не е взета нито една мярка

Промяна на логаритъма на пресмятане на потреблението на медикаменти в Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА); редуциране на периодите за издаване на позволение за успореден импорт и за регистрация на цена, когато съответен лекарствен артикул бъде включен в забранителния лист на СЕСПА; промени в наредбите за контрола, който Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) реализира върху лицата, ангажирани с разпространяването и доставките на лекарства; въвеждане на обвързване аптеките да се доставят с лекарствени артикули единствено от търговци на едро с лекарствени артикули, получили позволение по реда на ЗЛПХМ. Това са единствено част от законодателните промени, които предлага Министерството на здравеопазването, за да се подсигурява достъпът на жителите до жизненоважни лекарствени артикули, уточни на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Промените плануват Списъкът на неразрешените за износ лекарства, който се генерира посредством СЕСПА, да включва всички медикаменти, при които наличността на пазара пада под 100% от действителното ползване. Ще се предложи и нарастване на базовия интервал, върху който се пресмята потреблението, като от 6 месеца същият ще бъде повишен на 12 месеца, с цел да бъдат обхванати и промените, подбудени от сезонната заболеваемост. Независимо от логаритъма, в забранителния лист към СЕСПА ще бъдат включвани и всички лекарствени артикули, за които Притежателите на позволения за приложимост оповестяват за прекратяване на разпространяването на българския пазар.

„ За да не се позволяват злоупотреби, инспекциите на Изпълнителната организация по медикаментите ще продължат до момента в който не влязат в действие нормативните промени, които дават опция системата да проработи дейно и да подсигурява, че ще обгръща всички медикаменти, за които има риск от дефицит “, съобщи министър Меджидиев.

Здравният министър напомни, че на 8 февруари 2022 година сред Министерството на здравеопазването и „ Информационно обслужване “ АД е бил подписан контракт с предмет „ Анализ и оценка на профилираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), включени в Позитивен лекарствен лист, ръководена от Изпълнителна организация по медикаментите “. В осъществяване на този контракт от „ Информационно обслужване “ АД е направен механически отчет за настоящото положение на СЕСПА. В отчета е изработен разбор на устройството и действието на системата, като са били дадени съответни рекомендации за нейното възстановяване. Според отчета на процедура системата е неефективна и не може да подсигурява меродавност на данните и цялост в забранителния лист. Докладвано е, че  освен погрешно интерпретиране на формулата за определяне на дефицита на лекарствени артикули, според член 217б от ЗЛПХМ са налице и редица други дефекти и пропуски в СЕСПА, които крият риск от деформиране на информацията и злоупотреби.

Министър Меджидиев акцентира, че са установени съществени пропуски, като по 7 значими рекомендации не е взета нито една мярка. Единственото, което е направено по отношение на констатациите от отчета, е промяна на формулата, уточни още министърът.

Основните дефекти, установени от „ Информационно обслужване “ АД са: липса на надзор и опция за инспекция върху това кои субекти подават и съблюдават законовите разпоредби; липса на софтуерен инструмент за ограничение на избрани дейности при положение на неподаване на данни или неверно подадена информация към СЕСПА; системата не употребява услуга за засвидетелствуване на време (timestamp service); все още на осъществяване на разбора, употребяваната от СЕСПА софтуерна база не е лицензирана; системата разрешава подаването на информация обратно във времето по отношение на настоящия миг, което може да окаже директно въздействие върху броя на лекарствените артикули, намиращи се в обществения забранителен лист, оповестен на страницата на ИАЛ; системата няма опция за надзор и инспекция на наличия и налични количества по отношение на потребление; липсва автоматизиран развой по пресмятане на наличностите.

„ Във връзка с изявлението на някогашния здравен министър, че съм „ подвластен от някакви търговци и компании “, мога да заявя едно само нещо – подвластен съм, само че само от моите пациенти, защото съм доктор и даже в тези 6 месеца, в които заемам поста министър на опазването на здравето, не преставам да се грижа за тях “, акцентира доктор Меджидиев. Чрез медиите министърът насочи апел към предшественичката му Асена Сербезова да изясни за какво в границите на нейното ръководство не са подхванати ограничения за премахване на проблемите в системата за следене на медикаментите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР