Промоциите на магазините за хранителни стоки, често съпътствани от различен

...
Промоциите на магазините за хранителни стоки, често съпътствани от различен
Коментари Харесай

КЗП може да накара търговец да оповести, че мами

Промоциите на магазините за хранителни артикули, постоянно придружени от друг вид нелоялни търговски практики, се организират за привличане на спомагателен поток от клиенти, само че нерядко и с цел да бъдат пласирани артикули с изтичащ или даже изминал период на валидност.
 
Потребителите не престават да бъдат пострадали от липса на продукти с понижени цени или маркирането им на постоянните, неспазване на авансово оповестени промоционални условия и други За санкционирането и възбраната на сходни нелоялни практики би трябвало да се намеси контролният орган Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), като приложи всички планувани в закона ограничения. 
 
„ За страдание, КЗП не прави разлика сред това да разгласява в регистъра на формалната си интернет страница данни за неразрешени нелоялни практики и това да задължи рекламодателя/рекламната организация да огласи за своя сметка и по подобаващ метод акта, с който е открито нарушаването, както и да популяризира съответната поправена реклама. А това е още една планувана в Закона за отбрана на потребителите мярка, която може да бъде налагана редом с останалите - глоба и възбрана за използване в бъдеще на противозаконната процедура.

Тази мярка има образователен темперамент, тъй като е обвързвана освен с директни финансови загуби за търговеца, само че и с репутационни вреди за него, каквито му нанася и задължаването да внесе изясненост по отношение на правилното обръщение “. 
 
Това разяснява по БНР създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова. Според нея потреблението на този лост би трансформирало значително картината на пазара.

Сериозна разлика в цените в другите вериги

„ Едно е някъде на уеб страницата на КЗП да бъде оповестена тази информация, до която ще доближат единствено потребителите, които знаят за съществуването на подобен указател, ще бъдат дейни да го посетят и прегледат и търпеливи да проследят неорганизираната му класификация. Съвсем друго е търговецът самичък и за своя сметка обществено да оповести в масмедиите, че е „ заловен “ да реализира нелоялна процедура, да опише какво е правил и че това негово деяние е глобено от способния орган. А по-късно да показа правилната реклама, с което потребителите да научат какво е вярното обръщение и да могат сами да сравнят по какъв начин наподобява заблуждаващата реклама и по какъв начин достоверната. “, изясни още Руменова.
 
 istock istock
Експертът посъветва всички консуматори, които подават в КЗП тъжби за нелоялни търговски практики, освен да упорстват за инспекция по техния случай, само че и да насочат искане към контролния орган при доказване на нелоялна процедура и влизане в действие на заповедта за нейната възбрана да задължи търговеца да оповести акта за определяне на нарушаването и „ поправената “ реклама.
 
Оповестяването ще даде опция на повече консуматори, които са наранени от съответната процедура, да научат за нея и да защитят правата си. Те ще могат да изискат понижаване на цената или повреждане на контракта с търговеца, подписан в изискванията на използване на тази нелоялна процедура. Освен това, те биха могли и да претендират обезщетение за претърпени вреди по общия ред.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР