Промишленото производство нараства през май с 1.8% спрямо април, но

...
Промишленото производство нараства през май с 1.8% спрямо април, но
Коментари Харесай

Промишленото производство остава на нивото си отпреди година

Промишленото произвеждане нараства през май с 1.8% по отношение на април, само че остава на същото ниво по отношение на май 2017 година, заяви Националният статистически институт.

За месец растежът на производството в преработващата индустрия е с 2.6%, а в добивната индустрия - с 0.8%. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ статистиците регистрират спад от 0.4%.

За месец най-съществено нараства ремонтът и инсталирането на машини и съоръжение - с 11.5%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 9.4%, на питиета - със 7.4%, на мебели - със 7.3%, на тютюневи произведения - с 6.6%.

Най-значителен е спадът при производството на транспортни средства, без коли - с 5.3%, на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 4.2%, на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 2.2%, на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 2.1%.

Сравнението с май 2017 година демонстрира, че повишаване на производството има единствено в преработващата индустрия - с 0.7%, до момента в който в добивната има спад с 8.2%, а в енергетиката - с 6.0%.

За година производството на транспортни средства, без коли нараства с 25.3%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 18.9%, ремонтът и инсталирането на машини и съоръжение - с 13.9%, производството на произведения от каучук и пластмаси и производството на електрически уреди - по 12.1%.

Най-голямо е понижението при производството на тютюневи произведения - с 21.2%, на железни произведения, без машини и съоръжение - с 10.3%, на дървен материал и произведения от него, без мебели и производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - по 9.8%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - със 7.7%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР