Променят инструкцията за контрол на пътното движениеРазрешава се на полицаите

...
Променят инструкцията за контрол на пътното движениеРазрешава се на полицаите
Коментари Харесай

Рашков праща КАТ в небето

Променят инструкцията за надзор на пътното придвижване
Разрешава се на служителите на реда да патрулират с всички типове “пилотни и безпилотни летателни средства”

По фотография от въздуха няма електронен фиш

Българските пътни служители на реда ще могат да патрулират освен на коли, мотоциклети, мотопеди и вертолети, а и с всички типове “пилотни и безпилотни летателни средства”. Часове преди вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да стане “бивш”, Министерство на вътрешните работи пусна за публично разискване план, който цели да въоръжи чиновниците на КАТ с нови технологии и да ги прати по-подготвени за войната по пътищата.

Предложените за публично разискване промени са в Инструкция 8121з-749 от 20 октомври 2014 година за реда и организацията на дейностите за надзор на пътното придвижване. Тя се издава от министъра на вътрешните работи и след края на разискването на 27 август ще би трябвало да се подписва или от служебния министър, а в случай че той не желае, от титуляр - определен с постоянното държавно управление в късната есен.

В плана е цялостно с нелепи текстове, само че измежду всички тях се откроява чутовна нелепост, считат читатели на “Труд”.

Мнението им потвърдиха адвокати и специалисти по пътна сигурност. Това е концепцията на всички места в в този момент настоящата Инструкция думите “вертолети и дронове” да бъдат сменени с “пилотни и безпилотни летателни средства”.

“Този израз е доста общ и включва в себе си безусловно всички въздухоплавателни средства. Очевидно създателите на плана са имали поради самолети, вертолети и дронове, а не пилотирани или непилотирани галактически кораби, ракети, селскостопанска и любителска авиация, балони, парашути, планери или за каквото друго “летателно средство” се сетите.

Това разбиране е същото като “пътни транспортни средства” по смисъла на Закона за придвижване по пътищата и включва всевъзможни ППС - камиони, тротинетки, каруци, трамваи... Но самият факт, че някой е написал и предложил подобен текст, въпреки и в подзаконов нормативен акт, е сигнал към обществото за цялостна правна некомпетентност”, разяснява пред “Труд” почитан правист, който не пожела името му да бъде представено.

По в този момент настоящата Инструкция пътните служители на реда имат право да патрулират по въздуха с вертолети (чл.32, ал.1, т. 1.). Следващият текст (чл.38, ал.4, т.4) споделя, че един от типовете патрули “въздушен патрул - с вертолети”. Още по-надолу (чл. 38, ал.7) се указва, че контролът на придвижването “с вертолети или дронове” (само тук се появява думата “дрон” - б. р.) се провежда за съгласуваност на ръководството за контрола на придвижването, за управление на силите на КАТ при профилирани полицейски интервенции, всеобщи, спортни или други мероприятия, наблюдаване и управление държанието на участниците в придвижването и т. н.

Важно конкретизиране е, че водачите, които са снимани за нарушаване от въздуха, не могат да автоматизирано да получат електронни фишове, както е при фотография с камерите за скорост на КАТ. Няма и специфичен текст в Закона за придвижване по пътищата, който да дава доказателствена стойност на записите от въздуха, само че и те могат да се употребяват по общия ред, по който сега пътната полиция обработва записите от камерите на уличното видеонаблюдение, обясниха специалистите пред „ Труд”.
Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност: Явно Министерство на вътрешните работи се приготвя да спре войната по пътищата


Предложената смяна в инструкцията за активността на пътна полиция, която заменя думите “вертолети или дронове” с “пилотни и безпилотни летателни средства” не мога да разясня съществено. Подозирам, че господин Рашков е запленен от мобилните американски ракетни системи, които получава Украйна и там чакат посредством тях да извърнат хода на войната. Явно и министърът на вътрешните работи в оставка се надява, че като приложи такива ракети, ще се оправи и с войната по българските пътища.
Христо Радков, началник на Българско обединяване на водачите: Въздушното наблюдаване ще оказва помощ за по-добри хранилки


Приемам концепцията българският КАТ да се въоръжи с най-модерни механически средства за наблюдаване, в това число и с всевъзможни летателни апарати. Не изключвам в идващите няколко години да трансформират и Закона за придвижване по пътищата по този начин, че по данните от тях да бъдат налагани и санкции. Но опитът ми споделя, че тази техника ще се издига в небето, с цел да може патрулът, застанал на хранилка, да види, че на 2 или на 5 километра по-нататък има по-подходящо място, на което се правят повече нарушавания. И по-късно да се реалокира там - на новата хранилка.

Из историята на КАТ и Министерство на вътрешните работи
Въздушни патрули от 1984 до 1993 година


Думата “вертолети” попада в инструкциите на Министерство на вътрешните работи още от началото на 70-те години, само че на заседание в Благоевград през 1984 година тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов подрежда да се купят още 2 вертолета Ми-2, защото досега има единствено един, оцветен за заготовка в жълто и синьо с надписи КАТ. Дотогава Ми-2 и други сходни машини се употребяват единствено от Гранични и Вътрешни войски, вземат участие и в избавителни интервенции на “Гражданска защита” при промишлени повреди и земетресението в Стражица. През 1993 година поради бюджетни ограничавания стопира потреблението на вертолети от КАТ и Гранични войски.

Пионери във въздухоплаването
Братя Райт от квартал „ Дървеница “
Дрон лети към Далечния изток



Братята Орвил и Уилбър Райт от Съединени американски щати са пионери в авиацията. След 7 години опити с всевъзможни планери и хвърчила, на 17 декември 1903 година край градчето Кит Хоук, Северна Каролина Братя Райт правят първия в историята на човечеството следен полет с моторен летателен уред.

В двора на КАТ в столичния квартал “Дървеница” и до ден сегашен се споделя за първия въздухоплавателен опит с дрон на българската пътна полиция, приключил безславно. През пролетта на 2019 година неколцина запалянковци с бели фуражки събрали по малко от персоналните си пари и купили за към 400 лв. дрон, един от най-евтините по това време. Последователите на братя Райт желали да пробват могат ли да ръководят тази играчка, каква картина дава тя на уличното придвижване, в случай че се издигне над столицата и могат ли да пишат доклад до началството, че сходни машини им правят работа, би трябвало да се разгласи социална поръчка и да влязат на въоръжение.

Дронът полетял, само че заради човешка неточност не се е върнал и до ден сегашен. Причината е, че вместо да вкарат координатите на мястото, където би трябвало да кацне, за по-лесно катаджиите натиснали бутона “Home” (В къщи). Получил се резултатът “ITI go Home”, прочут от кино лентата на Спилбърг “Извънземното” - дронът отлетял към къщи, т.е. - към завода производител, най-вероятно в Далечния изток.

Дали е стигнал до такава степен, не се знае, само че от този момент катаджиите споделят, че изпитват смесени усеща към сходна летателна техника.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР