Променя се методиката за прилагане на оценката за трайно намаляване

...
Променя се методиката за прилагане на оценката за трайно намаляване
Коментари Харесай

Приеха нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК

Променя се методиката за използване на оценката за трайно понижаване на работоспособност. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг след съвещание на Министерския съвет.

Същественото в тази смяна е отчитане на всяко увреждане в общата оценка, а не както е до момента единствено на водещото, уточни Меджидиев.

„ Втората точка е включваща лицата с психологични увреждания в категорията , при които е належащо определение на потребността от непозната помощ, без значение от избрания %, това способства за по-справедливо оценяване и обезпечаване на съответна грижа в ежедневното им битие за компенсиране на загубата на базисни обществени и основни умения “, разгласи Меджидиев.

Той изясни, че промени има и в отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност и на типа увреждане в проценти, което също ще докара до по-справедливо оценяване на болесттите, както и за прецизиране на случаите, при които с решителност да се дефинира доживотен период на неработоспособност и/или непозната помощ. „ Променя се методиката за използване на оценката за трайно понижена работоспособност, типа и степента на трайното увреждане в проценти “, означи здравният министър, като посочи, че значителното е отчитането на всяка едно увреждане в общата оценка, а не както беше до момента – единствено на водещото.

Ще има и следваща смяна в ТЕЛК комисиите, като ще бъде дадена опция за доста повече специалисти да преценят и да вършат експертизата.

Постъпиха извънредно доста оферти от Неправителствени организации , от хора с увреждания и бяхме длъжни да се съобразим с тях за правенето на измененията в Наредбата за здравна експертиза. Направихме нещо доста положително за хората с увреждания, което доста ще помогне, заяви доктор Асен Меджидиев.

Промяната ще бъде в посока тези хора да живеят доста по-добре и да бъдат обезпечени по-добре. Родителите на деца до 12-годишна възраст ще могат да употребяват болничен лист за краткотрайна неработоспособност, когато детето е върнато от детско заведение или учебно заведение, заради карантина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР