Промените в Закона за НСО са продиктувани от ангажимента, който

...
Промените в Закона за НСО са продиктувани от ангажимента, който
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Спецслужбите решават кой да се охранява, а не "Дневник" и "Капитал"

Промените в Закона за НСО са подбудени от уговорката, който пое ръководителя на Движение за права и свободи господин Мустафа Карадайъ по отношение на дебата за службата, разяснява пред "Телеграф " депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Беше задаван неведнъж въпроса за защитата на господин Ахмед Доган, на господин Делян Пеевски - какъв брой коства на данъкоплатците.

И колите, и техниката, всичко е закупуван, и от почетния ръководител, и от охраняваните сътрудници, а не от НСО. Само заплатите са от службата, защото няма по какъв начин да бъдат от нас.

Сега внасяме законопроект, с който споделяме, че една част от охраняваните лица, в случай че се постанова да бъдат защитавани, а това се взема решение от специфичните служби, тогава тези хора, да заплащат за защитата.

Разходи
Тези разноските би трябвало да бъдат избрани от министъра на финансите по предложение на началника на НСО. Това е главното, което касае смяната. Ако се вгледаме отвън тази смяна, в наредбите на закона, ни направи усещане, че кръга от лицата, които се охраняват, е строго избран.

Мога да го нарека така-тримата огромни - президент, министър председател и началник на Народно събрание. Там се включват още основният прокурор и вицепрезидента и по този начин лицата стават пет. Тези пет държавни фигури по обвързване се охраняват, те даже нямат право да откажат защитата. Другият кръг охранявани лица са тези, за които има съответна опасност за живота им.

Тя, несъмнено, не се преглежда в редакциите на Дневник, Капитал, Медиапул и която и да е друга редакция. Тази съответна опасност се преглежда от длъжностните лица – шефа на ДАНС, шефа на НСО и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Това са ръководителите на служби, които могат да преценяват коя оперативна информация е достоверна.

Те вземат решение кой да бъде охраняван и няма по какъв начин достъпа до тази информация да е обществен по никакъв закон за достъп до информация. Така давам отговор и на неправителствените присъдружни организации на горепосочените медии, на подсъдимите Прокопиев и този и оня, които се интересуват.

Семейства
В закона има и услуга-предоставяне на профилиран превоз, който се дава на министрите, шефовете на огромните съдилища, зам.-председателите на Народното събрание и така нататък Но това не е тъкмо защита, а профилиран превоз. Семействата на първите петима в държавата-президент, вицепрезидент, министър председател, началник на Народно събрание и основен прокурор, също могат да бъдат охранявани, не по принцип, а единствено, в случай че има съответна опасност.

Ако някой е бил охраняван от президенството или от Министерски съвет или от другите отвън закона, в този момент при прегледа на закона ще се види. Или си един от петимата, или членове на техните фамилии, само че единствено в случай че има опасност. Специализирания превоз се дава, само че в листата, да подчертая, не е президентството.

Мога да кажа от персонален опит, че аз в интервала 1998-2001 бях охраняван, имаше опасност, бяха извикан и ми споделиха. Не е привилегия да те охраняват, по никакъв начин не е прелестно дори, не бих желал да ми се случи повторно.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР