Промените в Закона за енергетиката, които бяха гласувани от депутатите

...
Промените в Закона за енергетиката, които бяха гласувани от депутатите
Коментари Харесай

Промените в Закона за енергетиката повече пречат, отколкото помагат

Промените в Закона за енергетиката, които бяха гласувани от депутатите в края на 2017 година, основават повече проблеми, в сравнение с да ги взема решение. Това установи Институтът за пазарна стопанска система /ИПИ/, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С поправките се вкарва задължението покупко-продажби с електрическа сила по свободно контрактувани цени, сключвани от производители на електрическа сила с обща конфигурирана мощ над 5 МВ, да се реализират на проведен борсов пазар на ток, считано от 1 януари 2018 година Мотивът за промените е, че „ елиминирането на опциите за покупка/продажба по други способи (в това число по телефона) ще обезпечи равнопоставеност на търговците, ще освободи финансов запас в системата, защото ще отпадне нуждата от поддържане на гаранционни обезпечения на няколко търговски платформи ”. Освен това “ще ускори доверието в свободния пазар заради отпадане на подозренията в корупция, нерегламентирани търговски практики и злоупотреби “, написа в отчета на ИПИ.

Генерални промени в закона, засягащи свободния пазар на ток, са признати с преходни и заключителни разпореждания на различен закон. Липсва оценка на въздействието от измененията върху свободния пазар на електрическа сила, участниците на него и стопанската система, както и ясна връзка сред препоръчаните промени и казуса, довел до тях. Промените са признати в прекомерно къси периоди и тъкмо преди коледните празници, което прави консултациите със заинтригуваните страни на практика невъзможни. Измененията в борсовите правила са признати в още по-кратки периоди от законодателните, което затруднява публичното им разискване и покачва риска от допускане на неточности. Наблюдава се и остро несъгласие сред духа на измененията и отхвърли на борсовия оператор да е страна по покупко-продажбите, подписани на пазара по двустранни контракти. А това усилва рисковете, свързани с пазарната търговия и понижава доверието в свободния пазар.

Друго едва място е неналичието на визия за развиване на свободния пазар, защото се вменяват отговорности за търговия на ток с обща конфигурирана мощ над 5 МВ по свободно контрактувани цени само на проведения борсов пазар, само че липсва оценка за ресурсната обезпеченост на България. Това води до непредвидими за пазара последици и намалява доверието в свободния пазар. След 2 години работа на проведения борсов пазар в страната не престават да се подценяват положителните европейски и международни практики за въвеждане на клирингова къща, която да е централен контрагент по покупко-продажбите и да способства за по-доброто ръководство на риска.

Ако законодателната власт си е сложила за цел изкореняването на нерегламентираните търговски практики и повишението на доверието в свободния пазар, би трябвало сходни промени да не се правят преждевременно и безгрижно. Законодателните промени се изчерпват със основаване на едвам две алинеи в Закона за енергетиката, само че те трансформират радикално работата на свободния пазар на ток.

Повишаването на доверието в свободния пазар няма по какъв начин да се извърши посредством въвеждане на отговорности и ограничавания, а би трябвало да сътвори нужните пазарни механизми, които усъвършенстват неговата успеваемост. Това става посредством основаване на конкуренция, ликвидност и понижаване на рисковете при търговия, заключават от ИПИ. Въвеждането на отговорности за търгуване на електрическа сила единствено на проведения борсов пазар при липса на механизъм за ръководство на рисковете би имало противоположен на търсения резултат. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР