Промените в кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите,

...
Промените в кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите,
Коментари Харесай

ССИ: Промените в Кодекса за застраховането, предложени от МФ, застрашават финансовата сигурност на държавата

Промените в кодекса за застраховането, препоръчани от Министерството на финансите, заплашват финансовата сигурност на страната. Предупреждават от Съюза за стопанска самодейност в своето мнение до Министерство на финансите във връзка наново препоръчаните промени в КЗ от ведомството.

Във връзка с наново препоръчаните промени от Министерство на финансите в Кодекса за застраховането ССИ сигнализира и за следващ път изрично декларира, че препоръчаните от Министерство на финансите текстове за допълнение на КЗ могат да доведат до безотговорно източване на Националното бюро „ Зелена карта “, до съществени и мъчно поправими вреди на застрахователния бранш, увеличение на цената на услугата „ Гражданска отговорност “ и разлюляване на финансовата непоклатимост на страната. Тези промени могат да породят инфлационни опасности, а това би ни отдалечило от приемането в Еврозоната.

„ Новите разпореждания, допълващи Кодекса за обезпечаване, би трябвало да подсигуряват финансовата сигурност на страната, да превантират фрапантно нарастване на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “, с цел да не се обиден неподходящо над 3 000 000 български жители, и да отговорят на поетите задължения по Валутния механизъм II (ЕРМ II). Тези условия обаче не са покрити от предложенията на финансовото ведомство “, показват от ССИ.

„ Вътрешните правила на Съвета на Бюрата, препоръчани от МФ за включване в Кодекса за застраховането, са изменящи се, не дават правна сигурност и предвидимост и не могат да бъдат поставяни наедно, а още повече да превалират над вътрешното законодателство и европейското право. Нещо повече – те са правила на частноправна организация и нито една страна досега не си е разрешила да ги включва в собствен закон “, се отбелязва още в позицията им.

Вместо това ССИ предлага да се препраща към „ разпоредбите за действие на системата Зелена карта “, под което се схваща целият юридически механизъм на системата - всички актове и процедури, от които вътрешните правила са единствено част. Предложението на ССИ е в текста на Кодекса за застраховането да има експлицитни препратки към българското законодателство и към европейските правни правила. Извършеният от специалистите на Съюза обзор на националното законодателство сподели, че този метод се употребява от българския законодател, когато волята му е да направи взаимовръзка сред правните системи. Като образци могат да бъдат посочени аналогични разпореждания в Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД), Закона за обществените финанси (ЗПФ), Закон за корпоративното подоходно облагане и други ССИ показва увереността си, че използването на националните и европейските правила би било само в синхрон, и в никакъв случай в несъгласие с последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II, и биха спомогнали за премахване на слабостите във действието на системата Зелена карта.

Съюзът за стопанска самодейност предлага още в наредбата на новата алинея 1 на член 506а от КЗ следва да има експлицитна отпратка и към Закона за ограниченията против изпирането на пари. Подчертаваме, че с експлицитната отпратка към специфичния закон се цели слагане на акцент върху контрола над националните и европейските парични запаси, преминаващи през системата „ Зелена карта “, и реализиране на противопоставяне на противоправното им пренасочване към финансиране на незаконна активност.

ССИ упорства в границите на процедурата за публично разискване да бъдат прегледани и признати предложенията за промени, изпратени от Съюза, които пазят и се грижат за ползите на застрахователния бранш и на българските жители.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР