Промените са свързани с резултатите от Преброяване 202119-ти многомандатен избирателен

...
Промените са свързани с резултатите от Преброяване 202119-ти многомандатен избирателен
Коментари Харесай

Депутатите от Русе ще са с един по-малко в следващия парламент?

Промените са свързани с резултатите от Преброяване 2021

19-ти многомандатен изборен регион - Русе най-вероятно ще има по-малко народни представители в идващия парламент. Според прогнозите депутатите, които ще се избират в Русенска област, ще бъдат към този момент седем вместо досегашните осем души. В настоящето Народното събрание Русе е показан от двама депутати от ГЕРБ-СДС, двама от „ Продължаваме промяната “, по един от Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “, Демократична България.

Промените са свързани с резултатите от Преброяване 2021, защото съгласно данните на Национален статистически институт популацията на област Русе към 7 септември 2021 година е 193 483 души. Намалението спрямо Преброяване 2011 е с 41 769 души, или с 17.8%, написа.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи в чуване пред депутатите през днешния ден, че комисията има подготвеност с първите си решения, които следва да вземе неотложно след указа на президента за изборите. „ Имаме подготвеност и с определянето на мандатите по изборните региони. Това ще е съгласно данните на Националния статистически институт от последното броене “, сподели още Нейкова.

Според Изборния кодекс ЦИК би трябвало да направи актуализация на методиката си за установяване на мандатите преди изключителния избор, защото разликите от двете национални преброявания в този момент и преди 10 година са доста огромни. Населението на България е намаляло с над 800 хиляди души, съсредоточаването му в столицата продължава и в София следва броят на депутатите да се усили.

По закон ЦИК би трябвало да дефинира мандатите не по-късно от 55 дни преди изборния ден, като употребява метода на най-големия излишък. Изборният закон не разрешава броят мандати от един регион да пада под 4, по тази причина най-малките, които в този момент излъчват по толкоз депутати, ще запазят броя си. В част от останалите изборни региони обаче ще има прекрояване с увеличение или понижаване на мандатите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР