Промени в осигуровките, изискванията за стаж и възраст при пенсиониране,

...
Промени в осигуровките, изискванията за стаж и възраст при пенсиониране,
Коментари Харесай

Новостите, които влязоха в сила от 1 януари 2019 г.

Промени в осигуровките, условията за стаж и възраст при пенсиониране, помощите за хора с увреждания, нови цени на водата и природния газ - това са част от последствията от измененията в нормативната уредба, които влизат в действие в първия ден на новата 2019-та година, обобщава Дневник.

Годината ще има 249 работни дни, които общоприетоо са 1992 работни часа. Почивни ще бъдат 116 дни, пресметна платформата за налози и счетоводство kik.info.

Заплати, пенсии и обществени заплащания

Минималната работна заплата се покачва от 510 на 560 лева Увеличава се и минималният застрахователен приход по стопански действия и специалности.

Учителските заплати се подвигат приблизително с 20%, в администрацията - приблизително с 10%.

Максималният застрахователен приход се подвига от 2600 на 3000 лева Минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващи се за 2019 година ще бъде 560 лева при 510 лева през 2018 година

Изискванията за възраст и застрахователен стаж при пенсиониране се усилват. През 2019 година дамите се пенсионират на навършени 61 година 4 м. и застрахователен стаж от 35 година 8 м. Увеличението е с по два месеца. Мъжете се пенсионират, в случай че са навършили 64 година 2 м. (увеличението е с 1 месец), а осигурителният им стаж е 38 година 8 м ( с 2 месеца повече, в сравнение с през 2018 г.).

Стойността на всяка година застрахователен стаж във формулата за пресмятане на пенсиите се усилва от 1.169 на 1.2. Новият коефициент ще се ползва при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии.

От 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов тип месечна финансова поддръжка. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 година, и ще размени до момента изплащаните на лицата добавки за обществена интеграция, както и обществената пенсия за неработоспособност, когато същата се изплаща към различен тип пенсия.

Размерът на финансовата поддръжка ще зависи от степента на увреждане и ще се дефинира и актуализира по отношение на линията на беднотия в България, избрана с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 година линията на беднотия в България е 348 лева

Данъци и такси за колите

Влиза в действие електорнната винетка. Неизтеклите хартиени стикери не престават да важат, само че се предлага да се преобразуват в електронни, с цел да не се подлагат водачите на по-дълги контролни процедури. Всичко за елетронните винетки четете тук.

Данъкът за моторните транспортни средства за 2019 година се пресмята по нова формула, която включва годината на произвеждане, мощността и екологичния стандарт на колата. Това следва от признати от Народното събрание промени на Закона за локалните налози и такси, които влизат в действие от 1 януари 2019 година В калкулатора за записаните в София коли са заложени минималните коефициенти, по които всеки самичък може да пресметна какъв брой ще заплати.

Образците на данъчни заявления за облагане на приходите на физическите лица и за облагане с корпоративни налози са оповестени на уеб страницата на Национална агенция за приходите, след обнародването им в " Държавен вестник ". Данъчната акция 2019 година обаче ще стартира на 10 януари. Декларациите за приходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, по този начин и на място в офисите на Национална агенция за приходите. Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно обявление и заплащане през 2019 година е 31 януари,

Промени в цената на газа и водата

Природният газ нараства с 3.5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода. Цената до 31 март ще е 44.8 лева за мегаватчас без данък и Данък добавена стойност.

С сред 0.64 и 22% нарастват услугите на 27 водни сдружения. Най-ниската цена на водата е в Радомир – 0.48 лева за 1 куб. м. Най-много нараства водата във Видин – с 21.84%, 1 куб. м коства 2.845 лева с Данък добавена стойност. В Пловдив нарастването е с 0.64% до 2.214 лева за куб. м, в Бургас - с 9.71% до 2.994 лева В пет области водата е над 3 лева - Варна, Силистра, Шумен, Враца, Добрич. Малко под 3 лева е цената в Монтана, Бургас, Русе.

Публичен бранш

Закрива се министерството на европредседателството.

Националният институт по метеорология и хидрология минава от Българскат академия на науките към Министерството на образованието.

Еврорегламенти

Румъния поема председателството на Съвета на Европейски Съюз от Австрия. За свое лого Букулещ избра главата на дакийски вълк, нарисувана от 15-годишен възпитаник. Румъния е сложила в центъра на своето председателство " европейския жител " и счита да се концентрира върху политиките, които имат пряк и позитивен резултат върху живота на хората, живеещи на територията на Европейски Съюз.

Влизат в действие три нови правила на Европейската комисия, позволяващи да се понижи укриването на налози посредством трансфер на облагата отвън границите на Европейски Съюз. По силата на тези разпореждания " всички страни членки отсега нататък ще таксуват облагите, прехвърляни към страни с ниски налози, където съответното компания не прави действителна икономическа активност ". Това предписание ще разреши да се избегне прехвърлянето на всички облаги към филиал, основан в страна с доста по-ниски данъчни ставки и по този метод да се заплащат доста малко налози в страните с по-висок корпоративен налог. Тази процедура се ползва в границите на самия Европейски Съюз от компании като Старбъкс (Starbucks), Еърбиенби (Airbnb) и огромните софтуерни колоси като Google (Google), Амазон (Amazon), Facebook (Facebook) и Алибаба (Alibaba).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР