Пролетта има редица хубави страни: дните стават по-дълги, първите пролетни

...
Пролетта има редица хубави страни: дните стават по-дълги, първите пролетни
Коментари Харесай

Как да се справим с пролетните алергии

Пролетта има редица хубави страни: дните стават по-дълги, първите пролетни цветя разцъфват и температурите постепенно се повишават. Но за хората с алергии пролетта е най-неприятното годишно време. Защото до момента в който множеството се радват на раззеленилите се дървета и шубраци, на тях напълно не им е до смях. Виновни са цъфтящите растения и техните полени, които се популяризират на далечни дистанции. Не е нужно в градината ти да избуява обилна растителност, с цел да се отключи алергията ти. Полените са най-фината съставна част на цветята, която лети във въздуха и нервира очите и носа на засегнатите от сенна хрема. Виновна е имунната им система, която се обърква и реагира към тях като към опасност.  В резултат носът стартира да сърби и тече, а очите парят и сълзят – това са най-честите недоволства на пострадалите. За благополучие има разнообразни лечебни способи за преодоляването им.

Антихистамини и кортизон

Антихистаминовите препарати смекчават признаците на алергиите. Така да вземем за пример те могат да облекчат кихането, хремата и мощния сърбеж. Активните субстанции на тези медикаменти противодействат на хистамина, който е основният провинен за възникването на алергия. Антихистаминовите препарати постоянно се ползват в композиция с кортизон, а при изключително тежки случаи лекарите предписват чист кортизон. Той лекува възпаленията в бронхите и понижава отделянето на слуз. Кортизонови лекарства се употребяват постоянно и при астма. Наистина, използването им е много оспорвана, по тази причина кортизон би трябвало да се приема единствено по експлицитна лекарска рекомендация.  

Имунотерапия

При имунотерапията дозите на алергена последователно се усилват, до момента в който организмът стартира самичък да се оправя с него и недоволствата изчезнат. Алергените се слагат под езика, с цел да обхванат в тялото през устната лигавица. Такова лекуване смекчава признаците за по-дълго време от другите противоалергични медикаменти. Въпреки че не е уместно за всички, то ликвидира признаците на някои хора за няколко години.

Назални промивки

Назалните промивки се вършат със примес от топла вода, чаена лъжичка сол и малко сода бикарбонат. Този разтвор отстранява секрета и отпушва ноздрите. В аптеките към този момент се продават специфични комплекти за носни промивки. Много е значимо да се употребява дестилирана, стерилна или преварена вода, а самият апарат да се измива грижливо след приложимост.

Природни лекове

Едно от естествените лечебни средства при сенна хрема е билката чобанка, по-точно есенцията от нея. Ефикасен е и кверцетинът – мощен флавоноид, който се съдържа в лука, ябълките и черния чай. Акупунктурата и хомеопатичните медикаменти също могат да донесат облекчение на страдащите от алергии.

Превод: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР