Пролетта е сезонът, в който всяка жива твар преживява времето

...
Пролетта е сезонът, в който всяка жива твар преживява времето
Коментари Харесай

Тези растения гонят всяко зло от къщата

Пролетта е сезонът, в който всяка жива гад претърпява времето на напредък и обновяване. А за българския национален календар това е времето за интензивен аграрни труд, време за сеене и садене. Всичко това е породило и доста вярвания за магическата връзка сред индивида и природата.

Знание, оживяло още от времената на траки, славяни и прабългари, се е запазило в устната ни традиция за това по какъв начин би трябвало да се садят другите растения и какви вълшебен сили излъчват те.

Липата е паметно дърво у всички славянски нации, при келти и германи. По-късно е открито, че кръстче, направено от това дърво, защищава индивида от всяко зло - беди и заболявания. Високият сакрален статус на липата има връзка и с християнските митове. Тя е считана за дървото на Богородица. Липата покрива със своите клони Богородица и дребния Христос по време на тяхното бягство в Египет. Листата и цветовете й се употребяват необятно в любовната магия. От дървесината й се подготвят амулети, които имат за цел да притеглят обич и благополучие. Там, където порастват липи, не падат мълнии, а хората се криели под нейните клони по време на рискове.

Но е добре да се засажда надалеч от къщата поради корените си. С ароматните си цветове тя освежава околната среда, огромните й листа пречистват въздуха. Заради формата им на сърце пък келтите се събирали под липа при разрешаването на разногласия – с цел да се вземат най-справедливите решения. С въглища от липово дърво в миналото са пречиствали водата и са си почиствали зъбите и венците.

Много вярвания са свързани и с ореха. Както и липата, той не трябва да бъде засаждан наоколо до къщата, тъй като след години корените му ще я издигнат. Не е добре и да се седи под сянката на орех, тъй като човек ще настине. Ако на Илинден има гръмотевици, орехите ще се изпълнят с червеи.

Цветовете на акацията са извънредно потребни, само че античните са считали, че това дърво не би трябвало да е наоколо до къщата. Около него витаели доста мощни сили, които единствено малко на брой отдадени жреци са можели да управляват. По-рано я наричали нерод (без плод), а пресаждането й се считало за осквернение.

Борът се смятал за добротворно дърво, само че единствено в случай че е покълнал самичък. Сокът на брезата е извънредно потребен за пречистване на организма, само че единствено старейшините имали право да го добиват напролет. За измитане на злото от нейните клони в древността са се правили метли, а от сухата й кора – факли, които се палели на Ивановден или на Петровден.

Черница покрай къща не било добър знак. Възрастни хора казвали, че големи черници, които се виждат отдалеко, са знак, че къщата до тях от дълго време е опустяла поради гибел или друго.

Върбата заема значимо място в националните вярвания. От нея се вършат венчета, които церят дископатия и други болежки. За глога пък се е вярвало, че тоягата от него е най-мощното средство против вампири и зли духове, които пият силите на сърцето. Не инцидентно цветето и плодът на това растение в националната медицина се употребяват точно за лекуване на сърце.

Ябълката се свързва с прегрешението в християнството, само че в националната традиция е вълшебен плод, знак на другарство и брачен живот. Тя е неразделна част от сватбени и религиозни традиции. Преди Петровден (29 юни) обаче дамите не бивало да ядат този плод, с цел да не им пораснат ябълки в гърлото като на мъжете.

Доскоро в някои села на България се е спазвал следният обред – с първата вода от къпането на новороденото се поливала черешата, с цел да стане детето красиво. Дървото се смята за знак на пристрастеността и любовта.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР