Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хоратаЛипсата

...
Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хоратаЛипсата
Коментари Харесай

Метереолог: Не виждам нищо опасно в тези температури от 20 - 22 градуса, проблем е безводието

Пролетните температури през зимните месеци по едно и също време радват и объркват хората

Липсата на сняг през тази зима разсъни страховете на земеделците, че реколтата това лято ще е слаба и скъпа. Притеснения има и измежду живеещите в региони с режим на водата, съобщи.

Пролетните температури през зимните месеци по едно и също време радват и объркват хората. Някои даже се плашат, че това са следствията от климатичните промени. Според метеоролозите обаче това събитие не е рисково и от време на време се повтаря. – в България през 1984, 1994 и 2007 година през януари още веднъж са измерени температури сред 19 и 22 градуса.

" Не виждам нищо рисково в тези температури, които цитираме към 20 -22 градуса. Проблем е, че м. декември и януари преваляванията са много под нормата. Имало е и други такива интервали, които са свързани с нахлуването на топли въздушни маси, които надлежно трансформират температурите за избран интервал ", изясни Петър Станков от хидрометерологичната обсерватория във Велико Търново към Национален институт по метеорология и хидрология - Плевен.

През миналата година обаче великотърновска област не беше единствената, в която доста обитаеми места бяха на воден режим месеци наред. Затова питаме може ли сухата зима да задълбочи безводието.

" Не може това безводие заради неналичието на превалявания да не окаже въздействие на равнището на водоизточниците на част от селата във великотърновска област. В част от селата, където има такива проблеми, се сменя компрометираната водопреносна мрежа, част от нея, защото комбинацията безводие – чести повреди по водопреносната мрежа води до по-тежък режим в някои обитаеми места. Язовир " Йовковци ", по отношение на предходната година, равнището му е с към 1 метър по-ниско. Няма място за терзания, това значи 2 или 3 години суша, само че тя няма да окаже въздействие на снабдяването на популацията с вода ", сподели Георги Гугучков – регионален шеф на област Велико Търново.

Притеснени са и зеленчукопроизводителите в района, макар че сезонът в оранжериите стартира през февруари.

" В момента също е проблем за зеленчукопроизводителите безводието. Ако се задържи задоволително топло, казусът ще пристигна и при овощарството, тъй като ще стартират плодните пъпки да разцъфват и вероятно при едни по-студени времена, тогава става по-голям казусът ", сподели земеделецът Веско Ирибаждаков.

Въпреки това синоптиците припомнят, че зимата към момента не е свършила и още другата седмица ще подсети за себе си с намаление на температурите, дъжд и сняг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР