Пролетната умора е широко разпространен термин, който описва чувството за

...
Пролетната умора е широко разпространен термин, който описва чувството за
Коментари Харесай

Какво е пролетна умора и как да я надвием

Пролетната отмалялост е необятно публикуван термин, който разказва възприятието за намалена сила, замаяност и отмалялост в края на зимата и началото на пролетта. Пролетна отмалялост може да се причисли към така наречен сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната меланхолия.

Това са нарушавания, които се случват през избран интервал от годината и засягат по-често дамите от колкото мъжете. Засягат се най-вече младежи, само че може да се следи при хора от всички възрасти. С отдалечаване от Екватора, нарастват случаите на пролетна отмалялост и сезонни афективни разтройства.

Според някои специалисти, салдото на хормоните в организма може да има основна роля. Тази доктрина допуска, че по време на зимата равнищата на хормона серотонин, именуван хормон на щастието, понижават доста, защото за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до възприятие на безсилие при започване на пролетта.

Пролетна отмалялост – Симптоми

Симптомите при този вид отмалялост включват изморяемост, меланхолия, епизоди на нараснала плачливост, нервност, нарушавания в концентрацията, болки в разнообразни елементи на тялото, нарушавания в съня и загуба на либидото, понижено равнище на физическа интензивност, което постоянно се съчетава с нараснал банкет на въглехидратни храни и увеличение на тежестта. Симптомите на пролетна отмалялост от време на време могат да стартират още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

Пролетна отмалялост – Диагноза

Липсват диагностични проби за слагане на диагнозата пролетна отмалялост. Симптомите, които се следят освен това положение обаче, се откриват и при по-сериозни болести. Повишената отмалялост и понижена физическа интензивност се следят при болнав синдром, който може да се дължи на разнообразни болестни положения. Умората и повишението на тежестта могат да се дължат на заболяване на щитовидната жлеза.

Затова е значимо преди недоволствата на пациента да се припишат на пролетна отмалялост, да се създадат някои рутинни проучвания, с които да се изключат по-сериозни положения. Пълна кръвна картина ще покаже равнищата на хемоглобин и броят на алените кръвни кафези. Понижените индикатори приказват за болнав синдром и би трябвало да се търсят аргументите за неговото съществуване – кървене от стомашно-чревния тракт, даже скрити злокачествени болести.

Пролетна отмалялост – Терапия

Тъй като умората не е типично заболяване, елементарно е да се разбере за какво няма и лекуване към възприятието на отмалялост. Въвеждането на някои промени в метода на живот и хранене, могат в огромна степен да повлияят възприятието на безсилие. Ако се употребяват най-вече храни, богати на мазнини и въглехидрати и незадоволителни количества плодове и зеленчуци, рискът от поява на пролетна отмалялост доста се покачва. Затова е значимо диетата да бъди оптимално уравновесена, богата на витамини, минерали и фибри и с намалено наличие на мазнини и елементарни захари.

Въпреки умората е добре да се увеличи физическата интензивност и то най-вече интензивността навън. Дори и да е сведена до разходки в парка, тя покачва експозицията на естествена светлина и спомага за възобновяване на поизчерпаните депа на витамин Д.

Приемът на течности не би трябвало да спада под 1.5 – 2 литра дневно. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те освен поддържат оптималната хидратация на организма, само че и доставят витамини и минерали.

Много положително средство за ободряване на организма са контрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като постоянно се приключва със студената вода. Започва се с по-топла вода и последователно се понижава температурата на водата. Други средства против пролетна отмалялост са сауната, масажите, ароматерапия с есенциални масла с освежителен и тонизиращ резултат – цитрусови масла, които могат да се прибавят както в специфични лампи, по този начин и във ваната за къпане.

Голямо многообразие от хомеопатични средства може с триумф да се приложи при физическа и психическа отмалялост. Те се ползват под езика, в разреждане 30CH за към 2-3 седмици.

Cinchona помага на организма да се разсъни с сила сутринта. Това е един от най-хубавите хомеопатични препарати при лесна физическа отмалялост, зашеметяване и гадене.

Kali phosphoricumсе ползва най-много при психическа отмалялост, дължаща се на прекалено натоварване с работа и нарушен сън. Умората постоянно е съчетана с нервност, главоболие и нарушавания в съня.

Phosphoricum acidumсе употребява, когато пациента изпитва възприятие на равнодушие и апатичност през целия ден. Загуба на сила и централизация се съчетават с намаленото въодушевление и понижен вкус. Има мощно увлечение към плодови сокове.

Хранителни добавки и фитотерапия също се ползват с триумф при прояви на пролетна отмалялост.

Пчелно млечице – богато на витамини и микроелементи, то е сполучлив тоник при физическа и психическа отмалялост.

Добавки с микроелементи като желязо, манган, магнезий и мед са незаменими за виталността на организма.

Женшен – американският и азиатският женшен са адаптогени, които покачват жизнеността, покачват физическата и психическата сила. Още по-силен резултат има сибирският женшен, който не би трябвало да се приема повече от 60 дни.

Джинджифил – има отлични детоксикиращи свойства и покачва силата. Джинджифил е изключително потребен е при хора с хранителни разстройства.

Гуарана – плодовете от това растение съдържат калций, магнезий, фосфор и калий. Те покачват силата и усъвършенстват настроението.

Годжи бери – вкусно средство за битка с пролетната отмалялост, богато на витамини и микроелементи. Тези дребни плодове покачват виталността, настроението и съня.

източник: pharmacy-bg.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР