Пролетна резитба на овошки – за да може през новата

...
Пролетна резитба на овошки – за да може през новата
Коментари Харесай

Пролетна резитба на овошки – как да подрежем по правилния начин

Пролетна резитба на овошки – с цел да може през новата година да се радвате на богата годишна продукция от плодове, то никога не би трябвало да пренебрегвате пролетната резитба на овощните дървета. Към тази процедура би трябвало да се подхожда деликатно – не би трябвало да се прекалява със самата резитба, само че също по този начин не би трябвало да оставяте вашите плодни дръвчета неподрязани.

Време за резитба на овошките напролет

Важен въпрос при резитбата на овошките е по кое време тъкмо да се направи. Кога е най-подходящият миг да подрежем овошките? Ако тази процедура се извърши прекомерно рано, до момента в който температурите са към момента ниски, дървото може да не понасе замръзването. Ако оставите резитбата по време на сокоотделянето, растението ще “плаче ” дълго време.

Идеалното време за пролетната резитба в градината е ясно време с температура на въздуха не по-ниска от -5°C. Резитбата на овощните типове дървета стартира с най-студоустойчивите типове. Тя може да стартира от края на октомври и да продължи през цялата зима. Най-често обаче пролетната резитба се прави през Февруари и Март, според от типа на овошките и от надморската височина

Важни нюанси на пролетната резитба на овошките

Много начинаещи овощари, които употребяват лозарски ножици за първи път, вършат едни и същи неточности, като неспазването на периодите е единствено една от тях. Какво е значимо да запомните, когато стартирате пролетната резитба в градината?

1. Подготовка на инвентара.

Инструментите, които употребявате за подкастряне, би трябвало да бъдат заточени и дезинфекцирани. В противоположен случай рискувате освен да аргументите ненужни пострадвания на дървото, само че и да болестите мястото на отреза.

Съвет: За по-добро заточване инструментът може авансово да се накисне за половин час в солена вода – 1 супена лъжица морска сол на 1 чаша вода!

2. Подрязване на младите дръвчета.

Трябва да се заобикаля несъразмерната резитба на неплододаващите дървета. Същността на процедурата би трябвало да бъде унищожаване на заболели, развалени, удебелени корони или конкуриращи се издънки със скелетни клони. Както и редуциране на едногодишните леторасти, с цел да се “подчинят ” клоните на централния лидер.

3. Техника на рязане.

Филизите, които желаете да премахнете изцяло, би трябвало да бъдат подрязани при основата, без да оставяте пънчета. За да не се повреди кората при рязане на пълен клон, първо направете разрез от долната страна и едвам по-късно отрежете изцяло клона от горната страна.

4. Внимание към пъпките.

Подрязвайте деликатно, с цел да не повредите инцидентно пъпките с ръба на острието. При подкастряне до пъпка, ножицата се вкарва от срещуположната на пъпката страна, като се слага под ъгъл от 45 градуса в посока от основата към върха на летораста. Режещото острие би трябвало да е на 1-2 мм под основата на пъпъката, а завършека би трябвало да е на 1-2 мм от горната страна. Ето образец:

Пролетна резитба на ябълка – пролетна резитба на овошки

Същността на пролетната резитба на младите ябълкови дръвчета е да се образува симетрична корона. Първата резитба се прави незабавно след засаждането. Стволът се редуцира до височина 80-90 см. Ако има странични издънки, се избират 3-5 от най-силните, ориентирани в разнообразни направления и се редуцират с 1/4-1/3 от дължината. Ако няма странични издънки, тази процедура се прави напролет на идната година.

Важно: Скелетните клони би трябвало да бъдат отрязани по подобен метод, че централният лидер да се издига на 20-25 см над горните, а горните клони да са по-къси от долните.

През идващите години схемата за резитба на ябълковото дърво напролет включва премахване на всички сухи, замръзнали, развалени издънки, всички клони, удебелващи короната, растящи към центъра. Също по този начин е значимо да се съблюдава “подчинението ” на клоните и да не се позволява останалите скелетни клони да са по-високи от централния лидер.

Основните правила на подкастряне на ябълково дърво са показани в следното видео:

Колонните ябълкови дървета се образуват надлежно отвесно и правилото на тяхното пролетно подкастряне ще бъде малко по-различен.

Подмладяващата резитба на ябълкови дървета напролет изисква специфични грижи. Ако видите, че скелетните клони са изгнили и явно нежизнеспособни, никаква резитба няма да помогне за спасяването на дървото, а, в противен случай, единствено ще приближи гибелта му.

Подрязването стартира с огромните клони. При подкастряне на остарели ябълкови дървета е по-добре да съкратите или премахнете няколко огромни клона, в сравнение с доста млади издънки. По този метод дървото ще издържи по-лесно тази мъчителна процедура. При прекомерно високите дървета централният лидер също се редуцира с към една трета, образувайки корона от странични клони в послушание на него.

Пролетна резитба на круши

Всъщност резитбата на крушата напролет се разграничава малко от резитбата на ябълката. Схемите за образуване на двете дървета са почти идентични.

Важно: Основната разлика е, че в случай че клоните на едно ябълково дърво се подрязват на пръстен, тогава при крушата те се подрязват на непряк стрък. Факт е, че мощното подкастряне на тази просвета предизвика несъразмерното формиране на върхове.

Подобно на ябълково дърво, крушата се подрязва за първи път незабавно след засаждането: централният лидер се редуцира до 80-90 см, а всички странични издънки на фиданката се отрязват.

Започвайки от втората година, младите круши се оформят по този начин, че дървото да има няколко равнища от 3-5 скелетни клони, които се разминават като ветрило във всяко, подчинени на централния лидер (те би трябвало да са на 20-25 см под централния водач).

Подрязването на остарели круши включва освен премахване на замръзнали, сухи, развалени издънки, само че и резитбата на всички странични клони, които порастват отвесно или във вътрешността и се конкурират със скелетните клони.

Важно: За да принудите клон, който е почнал да пораства нагоре, да се развие хоризонтално, той се подрязва в мощна външна странична пъпка. Ако е належащо, завързвате клона за забито в земята колче, с цел да го огънете малко. Този способ е добър за остарели круши с гъста корона, които може да не преживеят мощната резитба срещу стареене.

Ето едно хубаво видео за крушите: