Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хешкода на машините за

...
Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хешкода на машините за
Коментари Харесай

Прокуратурата започна дело за хешкода на машините от местния вот

Прокурорската инспекция за непозволен достъп до хешкода на машините за гласоподаване на локалния избор е прераснала в досъдебно произвеждане. По информация от прокуратурата пред БНР обвинени към момента няма.
Прочетете още
Скандалът с машините се разгоря два дни преди първия тур на локалните избори на 29 октомври. Тогава депутати оповестиха, че съгласно отчет на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си хешкода на машините за гласоподаване и го е трансферирал на флашка. След политически скандал в деня на размисъл ЦИК взе решение да забрани потреблението на машините.

От ПП-ДБ обаче апелираха пред Върховния административен съд и той върна машините за балотажа. Веднага по-късно стартира и прокурорската инспекция по случая.

“Изследват се всички условия, които са посочени в справките на ДАНС за машинния избор. Изискани са компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете ”, изясни тогава зам.главният прокурор Мария Павлова.

Стойнов е снимал тестова процедура, с цел да види дали всичко работи. Тя няма по какъв начин да повлияе на машините и да ги пренастрои, настояха през ноември от Министерството на електронното ръководство. Оставката на зам.-шефа на ДАНС Денев пък бе поискана от премиера Николай Денков по тази причина, че отчетът му е бил във формат отвън законовите условия и той не е бил осведомен за него. Шефът на организацията Пламен Тончев отхвърли да го освободи. Затова Денков изиска и неговата оставка с писмо до президента Румен Радев. Държавният глава от своя страна също отхвърли да освободи Тончев, тъй като това била “политическа чистка ”. Тончев е назначен на поста от служебния кабинет на Стефан Янев и преназначен за втори мандат от този на Гълъб Донев.

Скандалът със Стойнов и хешкода се разви паралелно с изказвания за оказан напън над министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. Според показанията му пред прокуратурата съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов са упорствали той да подписва публични поръчки с финансов интерес от над 600 млн. лева с избрани компании. Те отхвърлиха изрично да са заплашвали Йоловски.

Прокуратурата образува досъдебно произвеждане по случая, а Йоловски и фамилията му получиха защита. Развитие по този проблем към този момент няма.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР