Какви са ангажиментите на професионалните домоуправители? Доколко етажната собственост може

...
Какви са ангажиментите на професионалните домоуправители? Доколко етажната собственост може
Коментари Харесай

Договор с професионален домоуправител?! Каквато “музика“ сте поръчали- такава ще получите

Какви са уговорките на професионалните домоуправители? Доколко етажната благосъстоятелност може да управлява техните дейности? Законът за етажната благосъстоятелност врата в полето би е или има метод домоуправителите да не са единствено елементарни счетоводители? Темата, която визира десетки притежатели на жилища, разяснява юрист Атанас Атанасов, създателна фейсбук групата „ Безплатни съвещания – Етажна благосъстоятелност “. 
Прочетете още
  Който заплаща, той поръчва музиката! Знаете тази българска сентенция, нали? Дали обаче е използвана в Етажната благосъстоятелност? Според мен – да. „ Музикантите “ са доста. Някои от тях са способни да изнесат зашеметяваща шоу стратегия, обаче текста и мелодията остават непроменени. Задавате ли си въпроса: „ Защо е по този начин “?

Защото, уважаеми дами и господа, се съгласявате на това, което ви предложат „ музикантите “.

Договорът за професионално ръководство на Вашата етажна благосъстоятелност е елементарен контракт за поръчка. Страни по този контракт са Етажната благосъстоятелност, представлявана от определения от нея Управителен съвет /Управител/, в качеството на доверител и Дружеството – професионалн домоуправител, в качеството на поддръжник. Довереникът се задължава да прави избрани дейности за сметка на доверителя, против контрактувано заплащане.

Какви са дейностите?

Обикновено като отговорности на доверителя се изреждат част от пълномощията на Управителния съвет, в детайли изброени в чл.23 от ЗУЕС. Подчертавам думата част, защото е изцяло допустимо някои от точките на чл.23 от ЗУЕС да липсват. Като да вземем за пример т. 12 а - „ не по-късно от 7 дни преди датата на приключването на мандата по член 19, алинея 2 привиква общо заседание за избор на директорски съвет (управител) “. Когато на Общо заседание, професионалният домоуправител ви сервира да разпишете контракт от четири страници, не го прочитате нали? Пък и в случай че не познавате ЗУЕС, може да не ви направи впчатлениче, че в раздел „ Права и отговорности на страните “, за едната страна може да има единствено права, „ маскирани “ като отговорности, а другата – единствено действителни отговорности и вероятно някое право, което няма да сътвори чак толкоз огромно усложнение при осъществяването му от довереника.

Четейки тези редове, усещате ли към този момент неравенство?

Анализирайки този контракт се стопираме на различен значим миг – да прави избрани дейности, за сметка на доверителя.

За сметка на доверителя – чл 23, ал.1, т.4 - изготвя годишния бюджет за ръководството, поддържането и използването на общите елементи на етажната благосъстоятелност и годишния проект за осъществяване на поправки, реконструкции, преустройства и други действия в постройката, както и доклади за осъществяването им, и провежда осъществяването на признатия годишен бюджет на етажната собственост ... или казано по различен метод ръководи касата на етажната благосъстоятелност. Приход 800 лв., разход 600 лв.. Дотук добре!

Идва момента, когато се появява дебитор на етажната благосъстоятелност. Или няколко длъжници. Нека дам образец за няколко длъжници! Трима притежатели – задгранични жители, не заплащат отговорностите си към етажната благосъстоятелност. Всеки месец – 3 жилището по 50 лв. = 150 лв. не влизат в касата на етажната благосъстоятелност. В същото време, същите тези три жилището се отдават чартърен от брокери и наемателите нито познават притежателите, нито имат връзка с тях. Прихода от 800 пада на 650, а разхода от 600 се подвига на 700 – я от абонамента на асансьора, я от разчистване. Така на края на месеца касата е на минус, а „ музиканта “ Ви свири приспивна ария.

Вариантите са два: Или се привиква общо заседание и се декларира на притежателите, че приходите са незадоволителни и е належащо таксите да бъдат повишени. Познато ви е, нали?

Или втория вид – да вземем пари от фонд „ Ремонт и възобновяване “, с цел да попълним празнотата в касата. Възможно е, в случай че в някой от протоколите от общи събрания са вмъкнали текста „ Дава своето единодушие, при незадоволителна наличност в касата на етажната благосъстоятелност, разноски за ръководство и поддръжка да се заплащат от наличните парични средства във фонд „ Ремонт и възобновяване “. И по този начин, до момента в който касата се занули. Дори по-лошо – някои „ виртуозни музиканти “ позволяват етажната благосъстоятелност да им задлъжнее и след това идват предложения за непринудено осъществяване на суми за приравняване! А приспивната ария продължава.

Ако някой притежател, вземе че се поразсъбуди малко и инициира процедура по преустановяване на контракта с „ музиканта “ и последния изгуби поддръжката и доверието на етажната благосъстоятелност, следва издаване на нулева касова наличност и неплатени сметки за ток и абонамент на асансьор. Основание – няма пари! Ако сте късметлии, ще получите и протокол с разпределението на сумите, както и информация за непотърсените с години отговорности на неизрядните платци.

И след това с тези документи – при юрист Атанасов. Ако може да съберем нещо, да съберем..

Това е, драги другари, действителността. С контракт, по който уговорката на довереника /музиканта/ е единствено да ръководи касата на етажната благосъстоятелност, песента ще е една и съща – като от развалена грамофонна плоча. Ако обаче помислите над това, да сключите пълноправен контракт, в който двете страни имат както права, по този начин и отговорности, нещата ще се трансформират. Ако прибавим към контракта и раздел със наказания за несъблюдение.. или ще се откажат да ви „ свирят “, или в случай че ще свирят – ще свирят тази музика, която вие поръчвате и за която плащате!

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР