Прокурорската колегия на Висшия съвет изслуша 10 прокурори от Софийската

...
Прокурорската колегия на Висшия съвет изслуша 10 прокурори от Софийската
Коментари Харесай

Прокурор Вероника Димитрова: Нотариуса и Велимир Атанасов бяха на банкет в Банско

Прокурорската гилдия на Висшия съвет изслуша 10 прокурори от Софийската районна прокуратура (СРП) за наличието на Мартин Божанов-Нотариуса на коледен прием на прокурорите.

До момента стана ясно, че само прокурор Вероника Димитрова е видяла Нотариуса на коледното празненство на СРП в Банско, провело се през 2021 година.

Димитрова изясни, че в предходни години банкетът се е провел в София. На празненството в зимния курорт, по думите ѝ са участвали магистрати и администрация, чиновници на СРП, членове на фамилиите им.

" Имаше доста колежки, които бяха с децата си ", добави тя. Престоят им е бил два или три дни. Тържеството е било първата вечер в ресторанта на хотела.

" Банкетът беше в две зали, тесни като пространства. Аз бях във второто помещение. Цената беше закрепена. На рецепция съм си заплатила престоя там и вечерята. " - сподели Димитрова.

Тя обесни, че не познавала лицето Мартин Божанов. Видяла го е на въпросния прием, както и Велимир Атанасов - по-късно не ги е виждала. Не е приела сериозно или притеснително наличието им.

" Не сме се запознавали с тях, никой не ми ги е представял. Няколко месеца по-късно разбрах кои са тези лица. От интервютата на Антикорупционния фонд разбрах кои са и по какъв начин се споделят. Не сме уведомявани за наличието на такива посетители. Пак споделям, че не сме се запознавали, не са ни представяни. " - уточни Димитрова.

Тя съобщи и че не знае от кого са били поканени. " До мен няма по какъв начин сходна информация да дойде. Как са се озовали, нямам визия. Факт е, че бяха там. " - сподели още тя.

Останалите деветима прокурори от СРП също обявиха, че не са познавали Нотариуса, само че и не са го виждали на коледното празненство. Разбрали са кой е той от медиите и следствията на Антикорупционния фонд.

Пред медиите прокурор Вероника Димитрова съобщи, че единствено може да каже, че Мартин Божанов-Нотариуса е участвал на банкета.

" Мога единствено да кажа, че сътрудниците, които бяха изслушани през днешния ден, множеството към оня миг са били младши прокурори. Чухте ги и вие, чух ги и аз. Не са познавали останалата част от СРП, участвала на банкета. Аз работя по-отдавна, познавам всички, тъй че съм могла да разпозная кои хора не са част от мероприятието. " - изясни тя.

На въпроса били ли са в компанията на Невена Зартова, Димитрова не пожела да отговори.

" Чула съм, че се разяснява, че има двама души, които не са с доста добра известност. Поинтересувах се, попитах по какъв начин се споделят, видях информация в интернет и по този начин разбрах имената им, всички следствия, които се водят, журналистически изявленията. " - описа още тя.

Димитрова акцентира, че няма никаква визия по какъв начин са се озовали на коледното празненство. " Не съм смела никога. Аз съм откровена. Казвам това, което съм видяла. Не мисля, че има какво да затаявам, да икономисвам, да укривам. Аз нямам проблем с това. Това се е случило. " - означи тя.

Димитрова добави, че не може да каже какъв брой дълго са останали, тъй като си е тръгнала рано.

" Били са на вечерята. В хотела не са били. " - посочи тя.

По време на чуването на прокурорите от СРП, участвали на банкета, стана ясно, че заведението е било отворено за външни хора, както и че арбитър Емо Желев е придружавал Невена Зартова.

Прокурор Мария Бакалска от СРП акцентира, че не става дума за частно празненство, а за обичаен коледен прием, за който е била известена по длъжностен имейл. " Лицето Мартин Божанов аз не го познавам. Присъствал ли е, не е ли, аз не мога да кажа. От медиите разбрах, че съществува такова лице. " - уточни тя, отбелязвайки, че е прокурор в СРП от 2018 година

Прокурор Ралица Бакалова описа, че не е участвала на този прием и тогава не е пътувала до Банско. Записала се е, само че се е отказала по аргументи от персонален темперамент, които не пожела да посочи. " Днес съм тук с останалите си сътрудници, въпреки да не съм участвала, тъй като желая за бъда солидарна с тях ", сподели тя.

Бакалова е безапелационна, че не е познавала Нотариуса. Името и прякора му е схванала от медиите след неговата гибел. Отрече да го е виждала и в постройката на СРП. " Не знам безусловно нищо за него ", увери тя.

Прокурор Божидар Кирилов описа, че два месеца откакто е постъпил на работа в СРП е получил покана за коледния прием. " Не познавам Мартин Божанов по прякор Нотариуса и не знам дали е участвал на коледния прием. Не съм имал контакт с въпросното лице. " - съобщи той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР