Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи спецмагистратите от Специализираната

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи спецмагистратите от Специализираната
Коментари Харесай

Иван Гешев: Над 90% от делата на спецпрокуратурата отиват в СГП

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет преназначи спецмагистратите от Специализираната и Апелативната профилирана прокуратура.

Най-много длъжности „ прокурор “ бяха разкрити в Софийска градска прокуратура – 22 броя и Апелативна прокуратура – София – 11 броя. По няколко бройки бяха разкрити в окръжните прокуратури София, Перник, Благоевград, Пловдив, Плевен и Бургас. Членовете на колегията гласоподаваха единомислещо преназначенията, предава Българска телеграфна агенция.

Главният прокурор Иван Гешев разгласи по време на съвещанието на колегията, че искащите преназначаване главно желаят да работят в София. По думите му над 90% от делата в профилираните прокуратури остават в Софийска градска прокуратура и „ разумно би трябвало повече административен и кадрови запас за огромния брой каузи, които ще стартират да се следят от на следващия ден “.

Ето какво сподели още основният прокурор:

„ Законът за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, отчасти разгласен за противоконституционен, не урежда никакви критерии за преназначаване на магистратите. Той съдържаше текст, който всъщност представляваше лустрация и реподбор на магистрати – съдии, следователи и прокурори. Този текст опонира на Конституцията и на практиката на Съда на Европейски Съюз и разумно бе разгласен за противоконституционен.

Това беше ясно и бе казано от нас още на разискванията. Прокурорската гилдия е въвела критерии за преназначаване на магистратите от профилираните прокуратури и те са свързани с натовареността на трите окръжни прокуратури на територията на София.

Голямата част от делата (на профилираната прокуратура) - над 90%, които остават в София, отиват в Софийска градска прокуратура. Логично е тя да има потребност от повече административен и кадрови запас, с цел да може да се оправи с огромния брой каузи, които ще следи от утре”, сподели Гешев.

„ Освен с натовареността на тези прокуратури и декларираните стремежи от магистратите, сме се съобразили с юридическия им стаж, с атестациите, с съществуване или неналичие на наказания”, добави той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР