Прокурорите, разследващи случаи на военни престъпения в Украйна, проверяват твърденията

...
Прокурорите, разследващи случаи на военни престъпения в Украйна, проверяват твърденията
Коментари Харесай

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като възможен геноцид

Прокурорите, проверяващи случаи на военни престъпения в Украйна, ревизират изказванията за принудително депортиране на деца в Русия след началото на нашествието, като се пробват да сформират обвинителен акт за геноцид, съобщи в изявление за Ройтерс основният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

Международното филантропично право класифицира насилствената всеобща депортация на хора по време на боен спор като закононарушение.

" Насилственото прекачване на деца ", в частност, се класифицира като геноцид – най-сериозното военно закононарушение съгласно конвенцията за геноцида от 1948 година

Венедиктова, която следи редица следствия за военни закононарушения в Украйна, сподели, че от началото на военните дейности има повече от 20 каузи за принудително прекачване на хора в Русия от разнообразни райони в източноевропейската страна. Тя отхвърли да заяви броя на лицата, които са били принудително трансферирани в Русия.

Отстраненият омбудсман по човешките права Людмила Денисова обаче сподели в средата на предишния месец, че по време на спора Русия е преселила повече от 210 000 деца - част от общо 1,2 милиона украинци, за които Киев твърди, че са били депортирани срещу волята им.

Русия, от своя страна, съобщи, че дава филантропична помощ на тези, които желаят да изоставен Украйна непринудено.

В началото на седмицата ТАСС цитира неназован представител на правоприлагащите органи, съгласно който през съветската граница са минали над 1,55 милиона души, пристигнали от територията на Украйна и Донбас, като измежду тях има 254 000 деца.

Източник Българска телеграфна агенция
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР