Прокурорите от Висшия съдебен съвет възнегодуваха срещу медийни публикации, които

...
Прокурорите от Висшия съдебен съвет възнегодуваха срещу медийни публикации, които
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС с оплакване от медиите, пишели за имоти на магистрати

Прокурорите от Висшия правосъден съвет възнегодуваха против медийни изявления, които квалифицират като „ компрометиране и уронване престижа на органите на правосъдната власт “. В заявката обаче, не е посочена нито една медия или обява, предизвикала реакцията на обвинителите. Липсва и информация дали изказванията в медиите са тествани.
„ Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за всеобщо осведомление вести, съдържащи манипулативно и преднамерено показани лъжи, обстоятелства и внушения, в това число посредством използването на документи с погрешно наличие от името на държавни институции. Тревожно и неприемливо е публикуването на погрешни изказвания за добито имущество от прокурори, следователи и чиновници на правосъдната система. “, се споделя в изказването на кадровиците от Висш съдебен съвет.

„ Считаме, че поредицата от отрицателни медийни мнения, във връзка с Прокуратурата на Република България, очевидно съответстват с заявления и апели към Висшия правосъден съвет, отправени от организации, изразяващи политически ползи на избрани лица, включително и на извънпарламентарни политически партии. “, четем още в заявката.

Въпреки неналичието на конкретика, прокурорите разясняват, че позицията ми е „ по отношение на поредност от изявления, репортажи, мнения и изявленията в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на правосъдната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в сходство с Механизма за обществена реакция на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на Висш съдебен съвет № 9/20.03.2019 г.) “.

Припомняме, че съгласно въпросният Механизъм за информацията в медиите следи представителя на основния прокурор Сийка Милева и представителите на съответните прокуратури. Именно представителите вземат решение коя обява е добра и коя не. Може и някой следовател или прокурор да се оплаче и това де провокира сходно на днешното заявление. По забавно е, че в т. 5 е записано, че „ Когато обществено са оповестени съответни условия, съдържащи изказвания за позволени от прокурор или следовател нарушавания в активността по правоприлагане или на морално-етичните правила на държание, изказванията следва да бъдат тествани , а подхванатите дейности и резултатите от осъществената проверка–да бъдат обществено оповестени. “

В днешното изказване на прокурорите с изключение на съответни медии или изявления отсъства и информация за направените инспекции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР