Прокурорът от Пловдивската окръжна прокуратура Росен Каменов опровергава твърдение на

...
Прокурорът от Пловдивската окръжна прокуратура Росен Каменов опровергава твърдение на
Коментари Харесай

Магистрат, заради когото ДАНС отне достъпа да секретна информация на Гатев, опровергава прокуратурата

Прокурорът от Пловдивската окръжна прокуратура Росен Каменов опровергава изказване на прокуратурата, че зам.-шефът на Националното бюро за надзор на СРС /НБКСРС/ Георги Гатев му е помагал и съветвал да какво заявление да подаде до бюрото, с цел да разбере дали е бил нелегално подслушван и проследяван. Подобно изказване бе едно от основанията на държавното обвиняване за лишаване от ДАНС на достъпа до класифицирана информация на Гатев.

За това осведоми уеб сайтът " Медиапул ", където ръководителят на НБКСРС

Бойко Рашков разгласява през днешния ден документи на бюрото

както се ангажира тези дни в свои изявленията, в това число и в " Дневник ". От документите е видно, че прокурорът Каменов не е контактувал с Гатев, нито е идвал в София да подаде заявката си, а го е изпратил посредством куриерска компания до НБКСРС на 17 май 2017 година. В категорично опровергаване той акцентира, че в никакъв случай по никакъв мотив не е контактувал със зам.-председателя на бюрото, нито персонално, нито по телефона, нито по какъвто и да е различен метод. Нещо повече: " За изнесените в медиите неистини съм направил искане до основния прокурор на Р България за опровергаване и инспекция ", написа Каменов.

На 24 юли прокуратурата с прессъобщение разгласи, че предлага на ДАНС да отнеме достъпа на Георги Гатев до класифицирана информация поради три случая, в които той имал нерегламентирани контакти с обвинени магистрати, без значение че законът не дели подателите на заявки за инспекция на обвинени и необвиняеми. И макар че контактуването със заявители на инспекции е неизбежно за чиновниците на бюрото, защото има условия за подаваните документи за които би трябвало да им бъде обяснено, това е интерпретирано от прокуратурата като нерегламентиран контакт и нарушаване на служебните отговорности.

Рашков е желал да даде на прокуратурата и ДАНС тази документи, само че не са показали интерес, а са поискали единствено резултата от инспекцията на варненския арбитър Светлозар Георгиев. Която към оня миг даже не е била почнала, а Гатев не е имал отношение към нея, защото не е бил избран за водещ на тази инспекция.

Високопоставен чиновник на ДАНС като пощальон на прокуратурата

Най-любопитния миг е, че чиновник на ДАНС на много високо равнище - шеф на дирекция, е пристигнал в НБКСРС като пощальон да донесе писмото с настояването на прокуратурата. Това наложило Рашков да се обади на градския прокурор на София Емилия Русинова да пита на кого да изпрати информацията - на СГП или на ДАНС.

" Отговорът беше повече от загадъчен: " На който вие прецените. " Тоест те даже не са се интересували каква информация ще им пратя, даже им е било безразлично на кого ще я пратя. " по този начин Рашков си изяснява отговора и прави извода, че към оня миг към този момент е имало мнение какво решение ще се вземе.

Рашков не изключва офанзивата против Гатев да предшества опит за закриване на бюрото за надзор на СРС

Първото бюро за надзор на СРС беше основано по времето на Станишев и закрито в първия мандат на ГЕРБ. А вместо него към парламентарната комиися за специфичните служби бе основана подкомисия за СРС. Досега няма информация какво е свършила по контрола за нарушени права на жителите посредством СРС.

Не за пръв път ДАНС и прокуратурата влизат в подозрително взаимоотношение по отношение на СРС

Преди три години бе даден достъп без законови учредения на членовете на Висшия правосъден съвет Галя Георгиева и Ясен Тодоров да четат сведения от СРС, с цел да бъдат скалъпени учредения за уволнението на члена на съвета от прокурорската квота Камен Ситнилски. Когато публицистите попитаха основния прокурор по какъв начин е допустимо да се четат СРС без да да налице предпоставките на закона, той сподели, че ДАНС е разрешила. Тогава Ситнилски писа до упоменатата парламентарна комисия за специфичните служби, само че тя не взе ограничения, няма информация да е реагирала изобщо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР