Прокуратурата започва разследване по договорите за адвокатски услуги в ДКК,

...
Прокуратурата започва разследване по договорите за адвокатски услуги в ДКК,
Коментари Харесай

Разследват договорите, сключвани от Ваня Караганева в ДКК

Прокуратурата стартира следствие по договорите за адвокатски услуги в ДКК, сключвани от изпълнителния шеф Ваня Караганева. Това излиза наяве от известие на Софийската градска прокуратура.
Още по темата
От обвиняването считат, че има задоволително данни за закононарушение, образуват досъдебно произвеждане и осведомят, че предмет на следствието по делото ще бъдат събитията, свързани с редица контракти, сключвани в ДКК, и последствията от това, в това число изплатените към този момент средства по тези контракти, както и други условия. Разследването е предоставено на следовател.

Досъдебното произвеждане е формирано след инспекция на антикорупционната комисия. Материалите от инспекцията на КПКОНПИ са постъпили в СГП и докладвани на наблюдаващия прокурор. След като се е срещнал с тях и е анализирал наличната информация, наблюдаващият прокурор е счел, че са налице легален мотив и задоволително данни да образува досъдебно произвеждане. Предстои събирането и инспекцията на доказателства по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс с оглед определяне на обективната истина.

СГП стартира следствието на случая на 1 декември, като наблюдаващият прокурор разпореди на Антикорупционната комисия да извърши съответните дейности.

В известието на КПКОНПИ беше посочено, че Дирекция " Противодействие на корупцията " в КПКОНПИ е изискала документи от Съвета на шефовете на ДКК и от Министерството на стопанската система. Приложени са и обясненията, дадени от към този момент някогашните членове на Съвета на шефовете - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния шеф Ваня Караганева, както и от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева.

КПКОНПИ посочи, че се самосезира след прессъобщение на интернет страницата на ДКК от 29 ноември 2021 година на Съвета на шефовете на сдружението, в което се твърди за осъществени от Ваня Караганева незаконни дейности, " които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната ".

Ваня Караганева бе назначена от тогавашния министър на стопанската система в служебния кабинет, през днешния ден министър председател - Кирил Петков. Зад нея застана неговият правоприемник на поста в служебното държавно управление - министър Даниела Везиева, която уволни другите трима членове на директорския ръб и върна Караганева на поста, откакто и Агенцията по вписванията отхвърли да признае отстраняването й от членовете на Съвета на шефовете.

Везиева даже заподозря, че абсурдът е добре плануван и обмислен по кое време да избухне.

" Това, което видях през последната седмица обаче ми демонстрира, че сякаш съм била доста мека в решенията си, тъй като в този момент нямаше да сме очевидци на този скандал и то в сега, в който се сформира ново държавно управление. Този скандал е съгласно мен добре обмислен във времето по кое време да избухне ", сподели някогашната към този момент министърка на стопанската система.

Тя отхвърли обвиняванията против Ваня Караганева, разгласи, че е била назначена законно на поста си и не е истина, че е подписала рамков контракт за адвокатски услуги за милиони левове. Везиева разтълкува случилото се с обяснението, че някой не желае да се промени остарелият модел на ръководство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР