Прокуратурата задържа мъж и жена, за които е установено, че

...
Прокуратурата задържа мъж и жена, за които е установено, че
Коментари Харесай

Милиони фалшиви долари и евро са пачетани в столичен университет

Прокуратурата задържа мъж и жена, за които е открито, че са изработвали неистинен парични знаци. Печатарницата е била скрита в помещение на Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “ в София.

Там проверяващите разкрили към 4 000 000 фалшиви щатски $, с номинал от 100 $,  към 3 600 000 евро, железни клишета за слагане на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски $, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, удостоверение за регистрация на автомобил, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за правене на еврови банкноти, печатна машина и други

Работата по случая е почнала преди няколко месеца. В резултат на подхванатите дейности по следствието на закононарушението са открити причинителите - 49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А. Двамата работели като печатари. Към сегашния миг са разпитани очевидци, направена е експертна информация за истинността на конфискуваните банкноти и са назначени експертизи.

Ректорът на ВТУ „ Тодор Каблешков “ проф. Даниела Тодорова изясни по-късно, че подправените пари са открити в помещение, което е било отдадено чартърен на компания. „ Ние оказахме цялостно подпомагане на органите на реда. От нас Столична дирекция на вътрешните работи изисква да отговорим дали избран човек има трудов контракт с нас. Заявявам пред вас, че контракт с подобен човек няма. Официална информация за отпечатване на подправени банкноти в печатница в университета не съм получила “, изясни Тодорова.

Двамата задържани не са осъждани, нямали и престъпни прояви досега. Разследващите обаче подозират, че са част от по-сериозна скица за трафик на подправени пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и дамата приемали поръчки за отпечатване на парите, като получавали към 10% от цената на поръчката. Тепърва ще бъде оценено качеството на банкнотите, само че съгласно Министерство на вътрешните работи то е на положително равнище.

Обвиняемите са задъжани за 72 часа, след което прокуратурата ще желае от съда непрекъснат арест.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР