Прокуратурата във Венецуела издаде заповед за арест на опозиционния лидер

...
Прокуратурата във Венецуела издаде заповед за арест на опозиционния лидер
Коментари Харесай

Венецуела издаде заповед за арест на лидера на опозицията заради държавна измяна

Прокуратурата във Венецуела издаде заповед за арест на опозиционния водач Хуан Гуайдо и ще изиска помощта на Интерпол за задържането му, оповестява " Франс прес ".

На прокурорите е било разпоредено " да издадат заповед за арест по отношение на него и да изискат алена бюлетина от Интерпол, така че той да заплати за закононарушенията си ", съобщи основният прокурор Тарек Уилям Сааб, съобщи Нюз.бг.

Гуайдо, който живее в заточение в Съединените щати, е обвинен в държавна измяна, узурпиране на функционалности, пране на пари и сдружаване за осъществяване на закононарушение.

Сааб уточни, че Гуайдо е употребявал ресурсите на PDVSA (държавната петролна компания на Венецуела), с цел да аргументи загуби за над 19 милиарда $. Той означи, че разчита на " разкрития ", предоставени на пресата " от федерален съд в Съединените щати ".

През януари 2019 година някогашният ръководител на Националното заседание Гуайдо се самопровъзгласи за " краткотраен президент "  на Венецуела, откакто оспори преизбирането на президента Николас Мадуро през 2018 година

Ходът на Гуайдо получи поддръжка от десетки страни, в това число Съединените щати, които постановиха редица наказания против Каракас, в това число ембарго върху венецуелския нефт.

Гуайдо обаче не съумя да измести Мадуро от властта и последователно загуби значимата роля, която имаше. В края на предходната година пък опозицията в страната официално сложи завършек на длъжността му като настоящ президент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР