Прокуратурата в Чехия обяви, че обмисля обвинения срещу премиера Андрей

...
Прокуратурата в Чехия обяви, че обмисля обвинения срещу премиера Андрей
Коментари Харесай

Полицията иска премиерът на Чехия да бъде обвинен за измама със субсидии от ЕС

Прокуратурата в Чехия разгласи, че обмисля обвинявания против премиера Андрей Бабиш, откакто полицията я прикани да повдигне обвиняване против милиардера за хипотетична машинация със дотации от Европейски Съюз, осведоми " Франс прес ".

Полицията подозира Бабиш, че краткотрайно е извадил фермата гнездене на щъркели покрай Прага от неговия холдинг за храни, химикали и медии Argofert през 2007 година, с цел да може да получи право на дотация от Европейски Съюз за дребни компании.

66-годишният политик, роден в Словакия, който е петият най-богат чех съгласно списание " Форбс ", отхвърли всевъзможни нарушавания.
 Премиерът на Чехия под обстрел поради отчет на Европейска комисия за спор на ползи
Премиерът на Чехия под обстрел поради отчет на Европейска комисия за спор на ползи

Той към момента е действителният притежател на холдинга Agrofert

" Документацията по проблема, избран от медиите като " Делото Щъркелово гнездо ", беше показана през днешния ден на надзорния държавен прокурор дружно с предложение за обвиняване от полицията ", се споделя в изказването на прокуратурата в Прага.

" Държавният прокурор в този момент ще изследва подадените документи, с цел да реши дали да повдигне обвиняване, да приключи наказателното произвеждане или да прегледа въпроса по някакъв различен метод ", се прибавя в него.

Полицията към този момент прикани министър председателят да бъде упрекнат през 2019 година, само че прокурор откри, че изказванията са неоснователни и почисти Бабиш.

Главният прокурор на страната обаче откри дефекти в решението и възобнови делото във връзка с Бабиш и неговия асистент Жана Маерова по-късно същата година.
 Повече 300 000 чехи желаят оставката на премиера Бабиш
Повече 300 000 чехи желаят оставката на премиера Бабиш

Разследването против него още веднъж изкара несъгласните по улиците

Бабиш, някогашен болшевик, който е посочен като помощник на тайната полиция от 1980-те години, когато някогашната Чехословакия беше руски спътник, също по този начин е изправен пред изказвания за спор на ползи от Европейската комисия.

Бабиш упорства, че е трансферирал Agrofert на два доверителни фонда, с цел да се избегне спор на ползи, само че обществените регистри към момента го показват като автентичен притежател на групата.

Бабиш управлява съдружно държавно управление на малцинството, включващо неговото центристко популистко придвижване ANO (ДА) и левите социалдемократи.

След като оглавяваше изследванията на публичното мнение с 30-процентова поддръжка в продължение на години, ANO неотдавна изпадна в недружелюбност измежду гласоподавателите поради равнодушното ръководство на коронавирусната рецесия от държавното управление.

Малко повече от четири месеца преди парламентарните избори през октомври, ANO се класираха трети в допитване на организация Kantar CZ предишния уикенд с 19-процентова поддръжка, изоставайки от две опозиционни обединения.
 Прокуратурата в Чехия ревизира премиера
Прокуратурата в Чехия ревизира премиера

Андрей Бабиш мамил с финансирането от ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР