"Прокуратурата ще продължи активните си действия, целящи отстояване върховенството на

...
"Прокуратурата ще продължи активните си действия, целящи отстояване върховенството на
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва 4-ма от 6-имата, уличени в корупция от САЩ

"Прокуратурата ще продължи дейните си дейности, целящи отстояване върховенството на закона. Американските правоохранителни органи са наши стратегически сътрудници ", написа основният прокурор Иван Гешев в "Туитър " по отношение на глобените шестима българи по Закона "Магнитски "
В формалната позиция на държавното обвиняване се показва, че те изцяло споделят позицията на американските си сътрудници, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична страна и отстояването им е невероятно без единно и поредно противопоставяне против проведената престъпност, прането на пари и корупцията.
От прокуратурата прецизират, че към четирима от шесимата физически лица, по отношение на които са наложени наказания от Съединени американски щати, прокуратурата към този момент е подхванала следствие.
Държавното обвиняване показват, че още през 2018 година са провели следствие против две от лицата, някогашни представители на изпълнителната власт, в хода на което са потвърдени злоупотреби с български документи за идентичност и същите са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група.
От прокуратурата не показаха имена, само че Щатите постановиха наказания на някогашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и някогашния секретар Красимир Томов.
"През 2019 година Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и завършила с импортиран обвинителен акт в съда наказателно произвеждане за осъществени незаконосъобразни дейности за приемане на средства от фондовете на Европейския съюз против едно от лицата, някогашен заместник-министър ", се споделя в известието на прокуратурата. Уличеният в корупция от Съединени американски щати зам.-министър е Александър Манолев.
По отношение на четвъртото лице, държаното обвиняване показва, че през 2020 година са формирани досъдебни производства и са събрани доказателства за управление на проведена незаконна група, съучастничество в закононарушения по работа, търговия с въздействие, подкупи, изнудване и други закононарушения с висока социална заплаха.
"Същият е притеглен задочно в качеството на обвинен, защото се укрива от способените органи в чужбина за разстройване на следствието и отбягване на наказателна отговорност. Предприети са нужните дейности за интернационално търсене за изгонване ", допълват от прокуратурата.
Укриващият се в Дубай предприемач Васил Божков също е глобен от американските управляващи по Закона "Магнитски ".
Другите двама, които се загатват в американските документи са някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и зам.-председателят на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков.
"Спрямо всички лица, посочени в отчета, ще бъдат подхванати всички нужни дейности в сходство със законовите пълномощия на прокуратурата за инспекция на оповестената от американските управляващи информация, в това число посредством условие на спомагателна такава по надлежния ред ", прецизират от държавното обвиняване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР