Прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по

...
Прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по
Коментари Харесай

Прокуратурата ще разпитва Рашков за милионите от „Хемус“


Прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като очевидец по делото за източените пари, отпуснати за автомагистрала " Хемус ", заяви представителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова в сряда. Причината е изявление на Рашков пред БНР, в което той споделя, че за него " не е загадка къде са отишли тези средства ".

От Министерство на вътрешните работи настояват, че милионите са били раздадени предплатено на строителни компании, а по-късно преведени на фиктивни сдружения, регистрирани на клошари и малоимотни. Впоследствие парите били изтеглени на каса и изчезнали. Тези кухи компании са свързани с единствения все още обвинен по делото Борислав Колев, който е набирал хората, на които са регистрирани компаниите. Самият Колев изиска среща с Бойко Рашков и я получи. Вътрешният министър разгласи, че на срещата обвиненият му е разкрил имена.

По-рано този месец прокурори по делото оповестиха, че са били подложени на напън от висши служители на реда за по-лека мярка на обвинения Колев против негови показания за останалите забъркани в схемата. Министерство на вътрешните работи на собствен ред споделя, че държавното обвиняване няма предпочитание да проверява делото.

Освен пред Рашков, Колев е дал показания и пред прокурорите и то в наличието на Иван Гешев.

Вътрешният министър ще бъде свикан по открития в закона ред, с цел да даде в качеството си на очевидец пред наблюдаващите прокурори показания по отношение на това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, оповестяват от СГП.

Това е единственият метод съгласно българските закони известните на господин Рашков обстоятелства да бъдат закрепени като доказателства в наказателния развой, с цел да се реализира неоправдателна присъда, допълват прокурорите.

В случай, че министър Рашков уточни в своите показания съответни физически лица или търговски сдружения, от страна на СГП ще бъдат осъществени всички вероятни, според Наказателния кодекс, дейности като разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са добити по незаконен метод.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР