Прокуратурата разследва и санирането на сградата на общинската болница в

...
Прокуратурата разследва и санирането на сградата на общинската болница в
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва и санирането на болницата в Дупница

Прокуратурата проверява и санирането на постройката на общинската болница в Дупница. След като в разказвахме за нейния началник Росен Тимчев, който я оглавява без нужните условия, за продажбата на апаратите за хемодиализа – това е третата част от следствието на Мария Ванкова

Общината получава безплатно 270 хиляди лева по европейска стратегия, с които газифицира болничното заведение. За да не се наложи да връща парите, тя е длъжна и да санира постройката.

През 2016 година общината разпорежда социална поръчка за „ строително-монтажни работи за въвеждане на енергоспестяващи мерки” в болничното заведение.

Явява се един претендент, който я печели – „ Алмина консулт”, благосъстоятелност на Лъчезар Борисов. Той е някогашен регионален шеф на Враца и заместник-министър в ръководството на Сергей Станишев. Твърди, че търгът не е нагласен за него.

Подписан е контракт с обезпечен резултат, който задължава общината, въз основата на направените икономии на сила, да изплаща инвестицията с месечни вноски в продължение на пет години.

Настоящото управление на болничното заведение с изненада схваща, че тя, а не общината, ще изплаща инвестицията: подписан е контракт, който задължава лечебното заведение да възвърне парите на локалния бюджет.

„ Нямаше го, ние трябваше да го търсям от общината, защото подобен контракт в болничното заведение нямаше (…) Някъде е изчезнал”, споделя доцент Димитър Недин, и.д. шеф на МБАЛ „ Свети Иван Рилски”.

Договорът е подписан в края на ноември 2016 година от тогавашния шеф на болничното заведение Росен Тимчев, освен това – дни преди да му изтече мандатът.

Тимчев отбелязва, че това било „ условие по програмата”. „ Не мога да кажа напън, просто се бързаше за да се гонят срокове”, прибавя той.

От 2014 година постройката на болничното заведение е актив на общината.

С решение на Общинския съвет разноските по санирането би трябвало да се плануват в програмата за финансови разноски.

Налага се обаче болничното заведение да върне на общината разноските – тъй като по този начин е гласувано решението на общинския съвет.

Болницата към този момент е получила няколко фактури, по които дължи суми на общината. В същото време локалната администрация обезпечава заем за 1 млн. лева, с който да избавя лечебното заведение.

Вижте и видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР