Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних за

...
Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних за
Коментари Харесай

Замърсяването във Варненското езеро: Защо повдигнаха обвинение на Портних

Прокуратурата повдигна обвиняване на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро, породено от спуканата през 2019-та години канализационна тръба за отпадъчни води. Той ще дава отговор за това, че не е предизвестил в точния момент жителите на града и с това е заплашил здравето им. Делото против кмета на Варна Иван Портних се води от Националната следствена работа, под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна.



Заради повреда на подводен водопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали сред 6 и 8 хиляди кубични метра отпадъчни води. Отстраняването на казуса обаче стартира близо година по-късно - през май 2020-та. През това време нито една институция не предизвести жителите на Варна за замърсяването. За екологичната злополука излиза наяве, откакто в езерото стартира плевел разцвет на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този развой се дължи на голямо количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро.

След това известяван ни направиха наставление да отстраним повредата, като поради нейната тежест и специфичност беше даден период, който не можа да се съблюдава. Ние нямаме опция да правим отстраняването на тази повреда, сподели Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК - Варна.

Тръбопроводът за отпадъчните води на регион “Аспарухово” е построен от гръцка компания по контракт с Министерството на околната среда и водите. След като оборудването е въведено в употреба през декември 2011-та, екоминистерството го предава за ръководство на ВиК - Варна, а те, година по-късно, го дават на Община Варна. Макар че всички виновни институции са знаели за повредата, ремонтът е просрочен с месеци.

За безучастие няма по какъв начин да се приказва, тъй като в същото време беше изискана документи от Министерството на околната среда и водите. Те са били уредниците на търга за избор на гръцката компания, която е изпълнила тръбата - 2009 година стартира построяването, а самата процедура още по-рано. Българо-датска компания е надзорната компания. Информирахме гръцката компания да си в профил съответните недостатъци. След като тя не предприе дейности, затова ние ще си търсим правата по правосъден път, сподели Портних.

Тогава поданици на Варна излязоха на митинг и желаеха оставки. Окръжната прокуратура също стартира инспекция по случая дали подхванатите ограничения са съответни.

Според специалисти от ВиК – Варна, тръбопроводът е бил пресечен от преминаващ транспортен съд. От Изпълнителна организация „ Морска администрация “ обаче твърдяха, че няма регистриран сходен случай.

По документи, оборудването е трябвало да бъде вкопано най-малко 10 метра под морското дъно. Тогава нито една институция не сподели дали гръцката компания е изпълнила плана тъкмо. Ремонтът обаче струваше на страната един милион и 300 хиляди лв., като парите бяха обезпечени от Министерството на районното развиване. За замърсяването екоинспекцията във Варна наложи санкция от близо 45 хиляди месечно на водоснабдителното сдружение в града до отстраняването на повредата. Паричната глоба обаче не възвърне екологичното равновесие във Варненското езеро, тъй като за това ще са нужни години. Тръбопроводът за отпадъчните води към този момент е възобновен. Предстои прокопаването на траншея, в която ще бъде положена тръбата под дъното на езерото.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР