Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу някой от

...
Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу някой от
Коментари Харесай

Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп в изпълнителната власт

Прокуратурата няма нито едно следствие за рушвет против някой от изпълнителната власт - против народен представител, министър, заместник-министър, регионален шеф или какъвто и да е различен член на изпълнителната или законодателната власт.

Това оповестява " Медиапул ", базирайки се на данните на държавното обвиняване за висящите следствия за така наречен " корупционни " закононарушения, предоставени по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

От отговора се схваща, че сега прокуратурата води общо 127 следствия за " корупционни " закононарушения по високите и междинните етажи на властта. От тях 93 са против кметове.

Срещу депутати има три следствия - за занемареност, пране на пари и разстройване на наказателно гонене. Водят се четири следствия против министри – за длъжностно заграбване, неизгодна договорка и две за закононарушения по работа.

Делата против заместник-министри са пет – едно за занемареност и четири за закононарушения по работа. Срещу шефове на държавни организации има четири каузи – едно за занемареност и три за закононарушения по работа. Разследва се един регионален шеф още веднъж за закононарушение по работа.

Няма каузи против шефове на здравната каса, против шефовете в Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, шефовете в митниците, членове на Комисията за конфискация и Висшия правосъден съвет, правосъдните инспектори, членовете на Бюрото за надзор на СРС и заместник-областните шефове.

Данните на държавното обвиняване демонстрират, че най-вече следствия има в локалната власт, евентуално тъй като и нейните представители са по-многобройни. Общо 76 каузи се водят против някогашни или сегашни кметове на общини. Те са основно за занемареност и за закононарушения по работа. Има и две каузи за рушвет, които без подозрение могат да се нарекат " корупционни ". Мишени на прокуратурата са по осем зам.-кметове и кметове на региони.

Разследванията против съдии и прокурори са повече от тези против цялата изпълнителна и законодателната власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР