Прокуратурата неоснователно и необяснимо бави дела като ги държи на

...
Прокуратурата неоснователно и необяснимо бави дела като ги държи на
Коментари Харесай

Демерджиев: Прокуратурата започва дела за въздействие, а после ги държи "на трупчета"

Прокуратурата безпричинно и необяснимо бави каузи като ги държи " на трупчета ". Има процедура някои от тях да се държат за влияние, а някои от следствията се приключват поради два типа чадър - политически и престъпен като от време на време двата типа се сливат. Това изясни от парламентарната естрада служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговори на въпроси на депутати.

Той бе изслушан от депутатите по отношение на изнесената от основния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов информация за целеустремено и противоправно закъснение на наказателни производства. Той уточни, че още когато е встъпил в служба на 2 август предходната година е забелязал, че е имало голям брой забавени производства, а след няколко диалога с управлението на прокуратурата, някои от тях са били задвижени. " Има такива, които се бавят, и други, които са анулирани, а заслужават внимание ", изясни Демерджиев.

 " Приятелството си е другарство ": Сарафов даде Гешев на прокурор

Министърът уточни, че още тогава е сезирал правосъдния министър да бъдат тествани 13 производства, за които в Министерство на вътрешните работи считали, че се бавят безпричинно. Той, от своя страна, сезирал Инспекторатът, който обаче не намерил проблеми. Това са каузи, които са завършили в Министерство на вътрешните работи през 2018-2019 година и са предадени на прокуратурата, само че по-късно няма никакво придвижване по тях, уточни министър Демерджиев.

На 24 август е сезирал министъра на правораздаването с още 23 производства по разказа на Главна дирекция " Национална полиция ", които са в същата категория - формирани в годините сред 2017 до 2020 година, по които има извънредно закъснение и по които Министерство на вътрешните работи е завършило работа, само че няма никаква информация от страна на прокуратурата какво се случва с тях. Отговорът от инспектората е същият - закъснение не е установено.

" Отново все още има в това число и доста значими следствия от огромно публично значение - сега най-малко 8, предадени на прокуратурата от ГДНП и други 15 случая от ГДБОП. В някои от регионалните дирекции, само че не всички, има данни за предадени 75 каузи на прокуратурата, по които има закъснение, заяви министърът и посочи, че в тази статистика не попадат случаите на прекратявания " със странни претекстове ".

" Прозрачността е гаранция и инструмент в битката с корупцията ", акцентира Демерджиев и уточни, че съгласно него крайните актове на прокуратурата би трябвало да бъдат обществени и обособени в специфичен указател като претекстовете за преустановяване на досъдебните прозводства би трябвало да са налични за обществото, което ще дисциплинира прокурорите да се стимулират съответно. Демерджиев изясни, че следствието може да изземе всеки едно произвеждане, да встъпи когато и да е и да стартира да управлява.

" Много постоянно може да се употребяват тези способи, когато на някого не му харесва по какъв начин се развива едно произвеждане в полицията. Има купища образци за това. Най-честите аргументи делата да бъдат сложени " на трупчета " - употребявам този израз, колкото и да не го одобрявам, тъй като доби гражданственост - са две. Обикновено едната е политическо въздействие върху съответното произвеждане. Втората е съществено въздействие на лица от престъпния контингент, които от време на време също съумяват да си издействат привилегировано отношение към тях. Понякога двете групи се смесват ", уточни министърът.

 Прокуратурата разгласи, че към този момент върви инспекция по сигнала на Сарафов против Гешев Прокуратурата разгласи, че към този момент върви инспекция по сигнала на Сарафов против Гешев

Той изясни и технологията на процеса като описа, че делото се изземва от органите на полицията, които не са подопечни на прокуратурата, по-късно се предава на следовател, а оттова, най-често делата с огромен публичен интерес бяха изпращани на профилираната прокуратура и профилирания углавен съд.

" Там биваха спирани, обединявани с други каузи и всевъзможни други способи бяха употребени, с цел да може тези каузи да се забавят. Голяма част от тези каузи в този момент се връщат назад към прокуратурите по места, което ме кара да съм оптимист ", добави Демерджиев.

Според него няма никаква причина едно произвеждане, по което Министерство на вътрешните работи е работило добре и е завършено като са изпълнени и всички разпоредби на прокурора, да чака с години прокуратурата да се произнесе с краен акт по него.

Демерджиев разяснява и това, че сега единствените, които могат да проверяват магистрати са следователите, което, съгласно него, е неефективно. Той предложи да се обмислят законодателни промени, с които да се върне компетентността на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " да проверява магистрати.

По думите му, това, на което сме очевидци сега, е вследствие на неналичието на задоволително дисциплинарни производства против прокурори и магистрати през годините. Според Демерджиев, няма по какъв начин да се чака действителен резултат, в случай че един следовател би трябвало да проверява прокурор " от прилежащия кабинет ", който му е шеф и е горестоящ йерархично.

" За мен е редно следствието против магистрати да не бъде изключителна привилегия и пълномощие единствено на следствието. Това не води до предстоящите резултати - налагане върховенството на правото и действителна битка с корупцията. За чадърите споделих към този момент, че се следят такива два вида чадъри - и двата са безусловно неприемливи ", акцентира Демерджиев.

В отговор на въпрос министърът уточни, че се следят производства, които се образуват за да се влияе - освен против политически фигури, само че такива е имало и против висши полицейски чиновници, комбинирани със забрани да се изнасят обстоятелства и условия, без значение дали са в кориците на досъдебното произвеждане или са им станали известни по различен мотив. " За мен е неприемливо да се образуват такива каузи за да се влияе на тяхната воля ", акцентира Демерджиев и добави, че с цел да се приключи тази процедура, вероятното решение е да се изисква бързо производството да завърши, да има краен акт и гласност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР