Прокуратурата на Специалния съд за разследване на военни престъпления в

...
Прокуратурата на Специалния съд за разследване на военни престъпления в
Коментари Харесай

Поне 60 лидери на Армията за освобождение на Косово ще бъдат обвинени в извършване на престъпления

Прокуратурата на Специалния съд за следствие на военни закононарушения в Косово ще предяви на президента на Косово Хашим Тачи, на ръководителя на Народното събрание Кадри Весели, а също и на 60 някогашни бойци от Армията за избавление на Косово (АОК) обвинявания за осъществени закононарушения против сърби, роми и албанци в интервала 1998-2000 година Тази информация беше публикувана от косовския портал „ Инсайдър “, осведоми БГНЕС.

Това ще стане незабавно след отбелязването на 10-та годишнина от независимостта на Косово на (17 февруари. Посочва се, че в листата е и името на Даут Харадинай – брат на настоящия министър председател Рамуш Харадинай. „ Инсайдър “ отбелязва, че специфичният съд води следствия за над 500 убийства на етнически сърби след 2000 година, а също и за редица поръчкови политически убийства в Косово. Този съд беше основан през 2016 година и е ситуиран в Хага. Трибуналът би трябвало да стартира работа следващата година, заради това предходната седмица Тачи се опита да внесе промени в закона за неговата работа.

Според вицепрезидента на асоциацията на ветераните от АОК Насим Харадинай, „ идеалният вид би бил, в случай че този съд изобщо не съществуваше “. „ Но защото това към този момент е невероятно и през 2018 година съдиите би трябвало да стартират работа, всички тези, които са създали неточност и са дали своят вот в поддръжка на съда, имат финален късмет за внасяне на промени в закона “, сподели той. Инициативата беше подкрепена от някогашните полеви командири на АОК тачи, Рамуш Харадинай и Весели. Но предлагането провокира остра отрицателна реакция от страна на Съединени американски щати, ЕКС и Англия. И измененията в закона не минаха през Народното събрание.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР