Прокуратурата иска отмяна на заповедта на екоминистъра на околната среда

...
Прокуратурата иска отмяна на заповедта на екоминистъра на околната среда
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска отмяна на заповедта за Калиакра


Прокуратурата желае анулация на заповедта на екоминистъра на околната среда и водите Нено Димов за зона " Комплекс Калиакра ", с която се дефинират предпазените Понто-Сарматски степи. Организираната инспекция е открила, че при построяването на " НАТУРА 2000 " през 2007 година е оповестена по-голяма повърхност, заета от Понто-Сарматски степи, а на процедура тя е била по-малка, съобщи Българска национална телевизия.

По този метод заповедта е издадена без от министъра на околната среда и водите да е открито изрично, че във всички места по приложения координатен указател се намира естествено местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи. Допуснатото нарушаване е преценено от ВАП като значително, защото заповедта е издадена за опазването на това местообитание.

В допълнение, определеният метод на действане на административния орган не подхожда и на задачите за обезпечаване биологичното многообразие и за опазване или възобновяване на удобното положение на опазване на естествените местообитания, каквито са условията на Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 година за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, както и на българския Закон за биологичното многообразие. В резултат от ВАП оспорват т. 2 от заповедта на Димов, с която на територията на предпазена зона "Комплекс Калиакра " е въведена възбрана за разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения.

Прокуратурата обаче не оспорва възбраната за строителство в региона на Калиакра. "Относно т. 1 от заповедта, с която се не разрешава издаване на позволения за градеж и всякакво строителство на въпросната територия, е преценено, че сходни дейности са от естество да увредят предпазената зона изобщо ", написа в известието на прокуратурата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР