Прокуратурата е разпоредила на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) да

...
Прокуратурата е разпоредила на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) да
Коментари Харесай

Година след началото на войната ДАНС ще търси санкционирани руснаци с имоти в България

Прокуратурата е разпоредила на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) да ревизира дали глобени жители на Русия имат недвижими парцели в България.

Това излиза наяве от на Софийската градска прокуратура (СГП), публикувано в петък, близо година след началото на непредизвиканата съветска инвазия в Украйна, предизвикала серия от западни наказания против доближени от съветските ръководещи.

От държавното обвиняване прецизират, че инспекцията е по отношение на " публикуваната в голям брой разнообразни български медии информация, че жители на Руската федерация, включени в разнообразни санкционни описи на Европейския съюз, Съединени американски щати и Англия, са придобили голям брой недвижими парцели на територията на страната ". Конкретните изявления обаче не се показват.

СГП прибавя още, че обект на инспекцията ще бъдат и глобени съветски компании и организации, както и " неофициални паравоенни структури, настоящи на територията на страната, за които има сведения, че се пробват да прокарват ползи срещу националната сигурност на Република България ".

В средата на декември съответно проруската паравоенна организация Българско национално опълчение (БНО) " Шипка " поради съмнения, че прави противодържавна активност. По този мотив от СГП допълват, че тази инспекция продължава, само че без да показват детайлности.

, в България към момента няма законодателство, което да регламентира по какъв начин локалните управляващи извършват наложените против съветски жители и компании западни наказания, макар че първите сходни ограничения бяха взети още през 2014 година – след противозаконната анексия на Крим от Москва.

До момента Европейският съюз е приел общо 9 санкционни пакета против Русия, като последният от тях датира от 16 декември предходната година. Отделно от това, сходни ограничения взеха Съединени американски щати и Англия. Тези дейности доведоха до запори на голям брой активи на съветски олигарси и публични лица.

През последната година проверяващият уебсайт BIRD неведнъж оповести данни за глобени съветски жители, притежаващи недвижими парцели в България. Изданието даже пусна в данните за над 100 000 съветски жители с парцели и участия във компании в България, обществено налични в Търговския указател и Булстат.

През април заяви, че руснаците Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа посредством свои родственици и офшорки имат парцели по Черноморието, акцентирайки, че четиримата попадат в санкционните описи на Европейски Съюз, а някои от тях са глобени и от Англия и Съединени американски щати.

Семейството на заместник-ръководителя на президентската администрация на Владимир Путин - Дмитрий Козак също купува къща в съседство до Плигин, заяви през май. През 2014 година Козак е вицепремиер, виновен за анексирането на Крим, от 2020 година, той е прочут като " индивида за Украйна ", откакто

Свободна Европа потърси основния редактор на BIRD Атанас Чобанов с въпрос дали от прокуратурата и ДАНС са поискали от него някакви данни. По думите му проверяващите до момента не са се свързвали с екипа на уеб страницата.

Активността на българската прокуратура по тематиката става факт десетина дни, откакто прикани финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън за наказания против основния прокурор Иван Гешев. Като причина той посочи " крещящото неуважение " на българската прокуратура по отношение на към този момент наложените американски наказания по световния закон " Магнитски ".

През юли 2021 година депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и обвинения по редица обвинявания в България предприемач Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР